Виолета Антонова, Община Разград: Над 200 участници се очаква да се включат във фестивала „Античният Абритус“ в Разград на 23 и 24 юни

 

Виолета Антонова, гл. експерт „Култура“ в община Разград, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Антонова, предстои официалното откриване на поредния фестивал „Античният Абритус“. Какво предвижда програмата в първия фестивален ден?

Виолета Антонова: Разград е един от големите областни центрове в Североизточна България. Известен е със своите последователни и успешни културни прояви, исторически  дадености и богати традиции. Какво да се види в нашия град има целогодишно, но изключително вълнуващи и интересни са месеците юни и юли, когато градът оживява чрез своите фестивали. Днес и утре Разград ще направи „скок във времето“ и ще се пренесе в далечна епоха чрез фестивала „Античният Абритус“, едно събитие с дългосрочна цел- да постави Разград на световната карта на историческите дестинации чрез създаване на туристически продукт с културни средства. Стремежът ни е Разград да стане част от веригата градове, в които историята привлича съвременните хора, да запазим наследството на града и в същото време да гарантираме, че той отговаря на модерните изисквания е силно предизвикателство- да го правим когато в историята ни има събития от 251 година, това е отговорност. Третото издание на фестивала „Античният Абритус“ ще предложи на участниците и гости вълнуващи емоции от живота в античното селище Абритус, част от древен Рим- древни занаяти и римски базар, дегустации на храни и напитки от римската кухня, древни танци и ритуали, демонстрации на бойни техники, гладиаторски битки на арената, спортни игри, антични забавления за деца, атрактивни вечерни спектакли сред руините. Това очаква посетителите на събитието, което ще се проведе на територията на археологически резерват Абритус, част от 100-те Национални туристически обекта. Всеки, който има желание да запази хубав спомен от събитието, може да се снима в римски одежди пред античен декор, да  отсече монета, да подреди мозайка в интерактивния музей, или просто да се разходи по алеите на Абритус, които пазят спомена за древен Рим. Първото събитие от фестивалната програма ще се проведе от 17.30 часа днес в Интерактивния музей, в експозиционната зала РИМ Разград е подредена изложба „Абритус. Последни открития”. Тя съдържановооткрити артефакти в Археологически резерват „Абритус“. Подновена е изцяло и постоянната експозиция на Регионалния исторически музей, обогатена е с нови артефакти от „Сборяново“. От 21.00 часа на Вила Урбана ще се проведе церемония по откриването на фестивала „Античният Абритус“, със специалното участие на  университетски театър Нов български университет. Той който ще представи Еврипид – „Троянки” – спектакъл с античен сюжет, под режисурата на  Ева Волицер. В програмата участва и Танцова формация „Елика“ – културен символ на Пловдив и България, със завладяващ танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект. Танцовото шоу ще бъде последвано от „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев, а „Кулминация” на „Люстам”, София е наречено лазерно-светлинното и  музикално шоу,  което ще постави финала на вечерния спектакъл. При дъждовно време програмата ще се състои в театралната зала на НЧ”Развитие 1869“ от 20.00 часа.

Фокус: Какво е предвидено в рамките на втория фестивален ден?

Виолета Антонова: Вторият фестивален ден на 24 юни е посветен изцяло на децата  и на младите хора и ще бъде осъществен с техния талант и активно участие.  В Античния град Абритус от 10.00 часа ще има Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в., открито на територията на резервата. То съдържа 835 солиди или монети. Малчуганите ще участват и в сечене на монети и подреждане на мозайки. От 15.30 часа на Римски военен лагер ще се проведе дефиле на участниците във фестивала. От 16.00 часа започва  „Забавен пентатлон”, който ще предложи антични спортни състезания, с участие на представителни групи на училищата в общината, спортни клубове, Центровете за работа с деца и школите.  Победителите ще бъдат увенчани от жрицата- покровителка на „Абритус“. Атракции на „Арена за гладиаторски битки” ще се проведат от 18.30 часа. Със специално участие тази година има Детска театрална студия „Мастер-клас” при Ростовски академичен драматичен театър „Максим Горки”, с ръководител Олег Ширшин – заслужил артист на Русия и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” Разград. Ще наблюдаваме демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха, традиционни облекла и бит на римляните, римска кухня – дегустация на храна и вино, фотографско ателие – декор, костюми и фотограф. В 21.00 часа  на Римски театрон  започва заключителен вечерен спектакъл  с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” Разград и младежка формация при Капански ансамбъл Разград, които ще представят „Сатурналии“ –  антични празници в чест на Сатурн – римския бог на златото, времето и плодородието, справедливостта и силата,  обединител на античните богове за равенство, изобилие и мир. „Сатурналии“ ще бъдат презъсдадени с изразните средства на театъра на движението, автентичен сюжет и музика от епохата. На Лапидариума в Регионален исторически музей Разград ще бъдат открити работилници за автентични занаяти от древността.

Фокус: Колко участници очаквате да се включат във фестивала?

Виолета Антонова: Ориентировъчно мога да кажа че участниците ще надхвърлят 200 на брой. Използвайки таланта и участието на младите хора, на децата, ние предаваме посланията си на тях- това, което не успеем да осъществим по отношение на културно- историческия туризъм- нека те да го направят, когато пораснат, когато станат мениджъри да продължат създаването на туристическия продукт, който да постави Разград на световната карта на историческите дестинации.

Ивелина ИВАНОВА