Виолета Панова, Сдружение „Младежка толерантност“: Евродепутатът Мария Габриел ще вземе участие в Х-та Национална младежка среща, която ще се състои в Горна Оряховица

Сдружение „Горнооряховски младежки парламент” съвместно с Община Горна Оряховица организират Десета национална младежка среща. В три дни участниците ще имат възможност да споделят и получат опит не само от домакините, но и от поканените представители водещите им партньори. Повече, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни разказа един от организаторите – Виолета Панова, един от организаторите на срещата и председател на Сдружение „Младежка толерантност”-Горна Оряховица.

Фокус: Г-жо Панова, през февруари в Горна Оряховица ще се проведе Х-та Национална младежка среща. Бихте ли разказали повече за нея – какво ще представлява тя и какви са темите, които ще се обсъждат?

Виолета Панова: Това е традиционната среща, която провеждаме вече десета година. Националната младежка среща надгражда постигнатите през последните девет години резултати и продължава започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в градежа на просперираща България в рамките на обединена Европа. Тази година темата е „Младите и активни граждани“. Най-интересното е, че в нея ще вземе участие лично Мария Габриел, която е зам.-председател на групата на ЕНП и ръководител на българската делегация на групата на ЕНП в Европейския парламент. Тя ни подкрепя от самото начало, но до сега не успяваше да присъства. Тази година датата на срещата е съобразена с нейния график, за да може да дойде. Тази година срещата ще се проведе между 23 и 26 февруари. Участниците ще могат да изразят конкретни идеи в кои приоритетни области трябва да бъде развиван младежкият сектор и какви да са ефективните действия в тази насока. Освен Мария Габирел в нея ще вземат участие и представители на Националната мрежа за работа с деца, които работят по проекта „Бележник и мегафон“, както и представители на Центъра за нестопанско право, които са партньор на асоциация „Родители“, с които ние работим много отдавна. Йордан Петков, част от екипа на Сдружение „Горнооряховски младежки парламент” ще има възможност да сподели вижданията си и вариантите как се работи с младежки организации в качеството си на експерт в отдел “Социални ресурси и интеграция” на Община Гьотеборг, Швеция. Ще има представители и на TurnovoRUNs. Заедно с Александър Коцев ще имаме възможност да представим вижданията на предприемаческите организации за техническата иновация и това, което беше споделено на първия фестивал за научно творчество в Горна Оряховица през октомври миналата година. На срещата ще присъства и Юлиян Емануилов, който ще сподели своя опит за създаване на обществено значими каузи. Ние работихме заедно с него по проекта „СПРИ! Давам път на пешеходец“-Варна. Като идеята за акцията и раздаването на стикери дойде от Варна. Те ще дойдат да споделят техния опит и ще се опитаме да разпространим информацията за толерантност на пътя чрез другите младежки организации, които ще имат възможност да я разпространяват. В последния момент се включиха и представители на международната награда на херцога на Единбург. Сдружение „Младежка толерантност“ е менторски център на тази награда и във връзка с това техни представители ще дойдат да споделят вижданията си относно значимостта на тази награда, как може един млад човек да я спечели и колко е престижна тя. Както винаги инж. Добромир Добрев, кмет на община Горна Оряховица ще открие срещата. Той ни съдейства за част от средствата и до 1 февруари ние събираме заявки от желаещи младежки организации, които имат желание да участват.

Фокус: До този момент колко организации са заявили желание за участие?

Виолета Панова: Не мога да кажа все още, тъй като не съм видяла заявките, но има пуснати заявки от организации от 6-7 града. След 1 февруари вече ще имаме информация за всички младежки организации, които ще участват. За момента ние сме се постарали да осигурим интересни и любопитни лектори, като всяка година техният брой се увеличава. Те идват доброволно и ние не поемаме нищо от пребиваването им тук. Отчитайки значимостта на тези младежки срещи, все повече представители на значими организации, които имат какво да споделят, имат желание да присъстват като лектори.

Фокус: Вие казахте, че срещата ще се състои в рамките на 3 дни. Кои ще поеме разходите за транспорт и нощувки на гостуващите лектори и участниците?

Виолета Панова: Всяка година вечерята в трите дни се поема от община Горна Оряховица, а разноските по пътуване и нощувки се поемат от самите организации и общините, които изпращат свои представители.

Фокус: Евродепутатът Мария Габриел и през трите дни ли ще бъде гост?

Виолета Панова: Мисля, че през целият ден на 24 февруари ще бъде с нас. За останалите дни ще се реши в зависимост от нейните ангажименти.

Рени ПЪРВАНОВА