Виолета Радева, БЧК-Бургас: Важен момент в работата на водния спасител е превенцията

За работната среща на водните спасители, която ще се проведе днес Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Виолета Радева, директор на Българския червен кръст-Бургас.

Фокус:  Г-жо Радева, БЧК-Бургас ще бъде домакин на среща на спасителите.Какъв е поводът на тази среща?

Виолета Радева: Всъщност тази среща е инициирана от самите водни спасители. Основният организатор е Петър Русев, който е дългогодишен спасител и отговорник на Северния бургаски плаж. Ние с голямо желание удовлетворяваме и сме съгласни да домакинстваме. Около 30 души са потвърдили участие на работната среща, на която ще бъдат обсъдени важни въпроси, касаещи работата на водния спасител за предстоящия летен сезон. Ще се направи и анализ на изминалия сезон 2017. Ще отличим дългогодишни водни спасители с грамоти. Ще се обсъжда и кандидатура за удостояване със званието „Почетен гражданин на Бургас“, която след решение на всички водни спасители ще бъде изпратена към Община Бургас. По статистика на МВР за миналата година в Бургаска област са станали около 42 удавяния, като реално тези, които са се случили в море, са по-малко- около 31 случая. Това е по-висок процент от предходните години. Причините, които са изведени, основно са случаи , настъпили в резултат на неспазване сигнализацията, непознаване за плуване и къпане, надценяване собствените възможности. Много голяма част от пострадалите са българите, има и чужди граждани затова един от апелите ще бъде как туристите да се съобразяват с указанията на водните спасители, защото водният спасител е човекът, който може да спасява човешкия живот, но важен момент в неговата работа е превенцията. Това означава да се информира обществото за опасностите, които крие морето, да се спазва флаговата сигнализация, а и всички информационни табели, поставени от стопаните на плажовете. Идеята е да се популяризира този труд, който да намери адекватното уважение и заплащане, което би трябвало да получават водните спасители. Истината е, че желаещите да бъдат водни спасители са изключително малко. Ние организираме курсове за водни спасители, като на 15 февруари е първият такъв. Към момента са се записали 18 млади хора, които желаят да завършат първата квалификационна степен спасител на плувен басейн, така че трябва да се повишава плувната култура на децата още в най-ранна детска възраст. Хубаво е децата да се записват в спортните клубове, за да могат да усвоят плуването и в една по-зряла възраст всеки сам може да прецени дали да надгради своите умения в професионализъм. Утре ще се проведе открит урок  в ОУ „Васил Априлов“ по превантивната програма „Приятели с водата“. Учителите по физическо възпитание обясняват на децата опасностите, които крие ползването на вода и как те да се предпазят. По време на урока децата ще покажат всичко онова, което са научили през годините.

Фокус: Казахте 42-ма удавници за миналия летен сезон. Това повече или по-малко е в сравнение с предходния?

Виолета Радева: Статистиката сочи, че те са повече на фона на предходните години. За Бургас за 2016 година случаите бяха 32, но тази статистика- 42 се включват и онези, които са настъпили в резултат на нещастни случаи по време на зимните месеци. Причините са различни, така че може да се каже, че случаите реално са около 31 и горе-долу съотношението е същото с 2016. Така или иначе бройката никак не е малка. Всеки човешки живот е изключително важен. Прави впечатление от причините, които са описани в предоставената ни статистиката, че голяма част от удавянията се случват в охраняеми плажове извън работното им време, което още веднъж показва, че трябва да се работи за популяризиране опасностите при плуване и къпане и хората наистина да се съобразяват с указанията на водните спасители, с флаговата сигнализация и с всякаква информация, която им е предоставена от стопаните на плажовете. На всеки един плаж има информационни табели на няколко езика, с които всеки трябва да се запознае.

Фокус: За миналата година колко са били спасители за море?

Виолета Радева: Трудно е да се каже, защото прави впечатление, че по-малките плажове по-лесно успяват да намерят необходимия брой спасители, съгласно изискванията на наредбата. Там, където плажовете са големи, където има около 20 поста, проблемът излиза, тъй като една голяма част от спасителите отказват да работят , друга част търсят своята трудова реализация извън България. Като цяло всяка година при нас се обучават над 1500 души, през годините се натрупва резерв от спасители, но въпросът е доколко те ще бъдат мотивирани да работят. За 2017 година правеше впечатление, че се повиши интересът на някои спасители , които дълго време не са упражнявали професията и това го свързваме основно с финансовите стимули. Надяваме и тази година също стопаните на морски плажове да мотивират водните спасители с добри битови условия и с добро финансово заплащане, защото по данни на спасители за миналата година най-високото заплащане е било 1200 лева с осигурена нощувка и храна.

Мария РУСЕВА