Виолета Радева, БЧК – Бургас: Надяваме се, че с услугата „обществена трапезария“ допринасяме и за намаляване на социална изолация сред хората от третата възраст

Снимка: БЧК

Виолета Радева, директор на БЧК – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод новите инициативи, които стартира организацията в града

Фокус: Г-жо Радева, бихте ли ни разказали за услуга „обществена трапезария“ , която стартира днес на територията на Бургас?
Виолета Радева: Тя е насочена към 82-ма граждани на Бургас, които всеки ден ще получават топла храна, включваща основно ядене, супа и ежеседмично десерт. Българският червен кръст предоставя услугата вече повече от 20 години. Това се случва през различните години с различна финансова помощ. През настоящата услугата се финансира от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, както и от бюджета на Община Бургас, чиито решения бяха разпределени чрез решение на Общински съвет. Услугата е изключително полезна. Топлата храна в социалната трапезария предоставяме през есенно-зимния сезон, защото това е времето, когато комуналните разходи се повишават. Макар и скромно, това все пак е  една помощ за хората, които са одобрени по нашите критерии, съгласно правилника за получаване на храни от трапезариите. Най-голяма целева група представляват възрастните хора над 65 години, самотно живеещи, с ниски доходи, които нямат възможност ежедневно да приготвят сами домашна храна. Освен това, социалната трапезария на улица „Оборище“ 95 в годините се утвърди като място за срещи и за комуникация. Хората се срещат, общуват помежду си и това, в една или друга степен, повлиява на тяхната социална изолация в домашната среда. Първи октомври, по стечение на обстоятелствата, съвпадна с Международния ден на възрастните хора. Ние се надяваме, че по този начин допринасяме както за тяхното финансово състояние, така и за намаляване на тяхната социална изолация – спомагаме за това да имат възможност по-често да общуват помежду си. Освен това, до края на годината сме подготвили и различни други изненади за възрастните хора в града – тържества и различни инициативи по време на коледните и новогодишните празници. Правим го с идеята те да се чувстват пълноценни и удовлетворени.
Фокус: Освен услугата, насочена към хората от третата възраст, утре БЧК – Бургас стартира и нова такава, насочена към младите хора от града – курсът за спасители на басейн. Кога ще се проведе той?
Виолета Радева: Да, утре ще бъде приемният изпит за кандидати, които желаят да станат водни спасители в басейни и в морски аквапаркове. Вече имаме записани около 16 души. Те ще положат приемния изпит в Младежкия културен център в Бургас от 12.00 часа. Изпитът се състои в преплуване на 50 метра в свободен стил за време от една минута. Кандидатите ще бъдат изпитани от комисия. Надяваме се повече хора да се запишат и по този начин да се сертифицират като водни спасители.
Фокус: По Ваши наблюдения, достатъчен ли беше броят на спасителите през вече изминалия летен сезон?
Виолета Радева: Нуждата от спасители е огромна и са необходими все повече млади хора, които да упражняват тази професия. Според мен техният брой не беше достатъчен. Все още трябва да се работи за привличане на младите хора в тази насока. Работата на водния спасител, естествено, е свързана с добра физическа подготовка и с добри плувни умения. Бих казала, че водеща роля тук имаме не само ние – като организация, провеждаща курсове и сертифицираща кандидати за водни спасители, както и всички плувни клубове, предоставящи своята помощ в тази насока. Водеща роля имат и семействата, които също трябва да настояват за това децата им да умеят да плуват. Това е една от първите предпоставки за намаляване на водния травматризъм. Останалите неща децата могат да научат и чрез презентациите, които провеждаме в училищата, както и чрез програмата „Приятели с водата“ – запознаваща ги с опасностите, които крие тя. Това са елементарни знания, но те са много важни. Могат да помогнат на всеки един от нас да помогне сам на себе си, както и да знае как да помогне на другите около себе си.
Мария ПОПЧЕВА