Виолета Радева, БЧК-Бургас: Топлинният удар може да бъде преодолян чрез приемане на необходимото количество течности

За предпазването от горещините Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Виолета Радева, директор на Българския червен кръст в Бургас.

Фокус:  Г-жо Радева, днес в област Бургас е обявен жълт код за опасно високи температури на въздуха. Какви са съветите на БЧК-Бургас към хората?

Виолета Радева: Това, което трябва да се има предвид през летните горещи месеци, е да се внимава за опасност от прегряване. Затова е необходимо да се извършват превантивни действия, като всеки един от нас, който желае да бъде в добро здравословно състояние, е длъжен да отчита бюлетина за метеорологичните условия. Това е много важен момент. Каквито и да са предприетите ангажименти, човекът трябва да ги съобрази с метеорологичния бюлетин. Следващият съвет, който отправяме към всички, е през горещите часове на деня, ако не е наложащо някакво излизане или пътуване, то да бъде отложено за по-прохладните часове от денонощието. Също така е необходимо да се пие повече минерална вода, като задължителното количество на ден е 2-3 литра, да се пие по малко- по 300 мл.на час, а не наведнъж. Трябва да се избягват газираните напитки, алкохол, въобще всички напитки, които съдържат кофеин, защото те не утоляват жаждата, а могат да предизвикат други физиологични състояния в човека. Ако хората са навън, да се правят по-чести почивки, предимно на сянка, на проветриви, хладни места. Хубаво е да се използва крем със защитен фактор, тъй като кожата е важен орган в човешкото тяло и тя трябва да бъде предпазвана точно чрез тези тези препарати с високозащитен фактор. Да се носи шапка на главата, както и удобни, светли памучни дрехи. Малките деца трябва да бъдат наблюдавани ,че приемат достатъчно течности, т.е. вода и други напитки, които възстановяват баланса в организма. Друго важно нещо е да се избягва активна физическа дейност, особено през горещите часове от деня. Топлинният удар може да бъде преодолян именно чрез приемане на необходимото количество течности, ако не се установят някои състояния, които водят до т.нар. топлинен удар и е необходимо да се потърси медицинска помощ.

Фокус: Приключи ли първият транш от раздаването на продуктите от хранителната програма на ЕС?

Виолета Радева: Приключваме с третото раздаване от първия допълнителния транш на хора, които са включени в списъците, предоставени ни от Агенция „Социално подпомагане“. Предстои и ни четвърто такова, но следващата седмица ще стане ясно от кога ще започне. Продуктите са за хора , ползватели на социалните услуги, хора, настанени в домове за стари хора, защитени жилища, в центрове за обществена подкрепа. В списъците за четвъртото раздаване на продуктите са включени отново хора, ползващи услугите на социалните услуги.

Фокус: Колко души са получили такива продукти?

Виолета Радева: 485 от общо 587 души получиха хранителни продукти от третото допълнително раздаване от първи транш. Предстои и втори транш, който ще бъде през есента. Тогава ще получат други хранителни продукти. До утре е крайният срок на третото раздаване. Отделно предоставяме топъл обяд на 100 души- възрастни хора, самотно живеещи, трайно безработни, самотни майки и др.

Мария РУСЕВА