Виолета Тончева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна: Маестро Руслан Райчев дирижира първата постановка във Варненската опера на 7 септември 1947 г.

Виолета Тончева от Театрално-музикален продуцентски център – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-жо Тончева, Държавна опера – Варна обяви, че посвещава изпълнението на „Травиата“ на 10 май, на Маестро Руслан Райчев. Разкажете ни малко повече?

Виолета Тончева: Много ми е приятно, че мога да разкажа за това наистина специално събитие за варненската опера. Представлението на „Травиата“ на 10 май се посвещава на Маестро Руслан Райчев. И това е защото този голям български диригент, един от най-големите български диригенти, е дирижирал първата постановка във Варненската опера на 7 септември 1947 г. Тогава неговият баща, прочутият Петър Райчев, първият световно известен български тенор, поставя операта „Продадена невеста“ от Сметана. И на 7 септември 1947 г. започва летоброенето на Варненската опера. Дирижира неговият син Руслан Райчев, който добавя към славата на баща си и своята. През 1947 г. хормайстор е Димитър Младенов, хореограф е Асен Манолов, художниците са Асен Попов и Владимир Мисин. Участват 15 певци, балетен състав от 10 балетисти и 31 хористи.

Фокус: Може ли да ни разкажете за живота и кариерата на Руслан Райчев?

Виолета Тончева: Той е роден в Милано през 1919 г. Между другото през май, на 5 май, в Милано, където пее прочутият му баща Петър Райчев. Всъщност в Милано той учи в консерваторията Джузепе Верди, завършва след това Виенската музикална академия при световно известния диригент Карл Бьон и пиано при Емил фон Зауер. Руслан Райчев е бил начело на  Софийската опера, на Пловдивската филхармония, на Националния музикален театър и с тези формации е гостувал с огромен успех в Европа, САЩ, Бразилия, Мексико, Куба и къде ли не. Руслан Райчев е работил с оперни звезди от величината на Доминго, Карерас, Френери… Дирижирал е виенската филхармония, Парижкия симфоничен оркестър, Ленинградската филхармония, оркестъра на Миланската скала, Виенската държавна опера, където е бил апропо постоянен сътрудник, Гранд операта в Париж, Ковънт гардън в Лондон, Щац операта в Берлин, Болшой театър. Просто той е бил на всички престижни световни сцени. През 1982 г.  става и първият българин, който получава Ордена за литература и изкуство на Франция. Награден е, разбира се, и с най-големите български награди.

Фокус: Какъв е бил той в работата и кариерата си?

Виолета Тончева: Той е бил много интересен човек. Освен, че е бил универсален като професионалист т.е. той е дирижирал блестящо, както оперни спектакли, така и симфонични концерти, и оперетни представления. Но неговата стихия е била сцената и той е бил много взискателен, както към себе си, така и към всички останали и за тази негова взискателност разказват много легенди. В същото време той, като много известно име, е имал проблеми да съчетае графика си за чуждестранните си и български спектакли. Например, когато се отбелязва 50-годишнината на Николай Гюров в България, той е определен да дирижира концерта в негова чест, а в същото време той е трябвало да дирижира премиерата на операта „Борис Годунов“ в парижката Гранд опера. Той е бил диригент постановчик на тази опера и по никакъв начин не е могло да не присъства на премиерата и да не дирижира представлението. И това е представете си времето на социализма, когато не бяхме толкова гъвкави като държава, когато дори нямаше толкова много аеролинии и т.н. и за да се разреши този проблем, специално парижката Гранд опера осигурява самолет, който го довежда в България, за да дирижира концерта и веднага след това самолета излита веднага за Париж с Руслан Райчев, където на следващия ден е премиерата на операта „Борис Годунов“.

Фокус: Какво да очакваме от „Травиата“ на 10 май?

Виолета Тончева: Маестро Руслан Райчев е наистина името, което заедно с името на баща му, поставя началото на историята на Варненската опера и за нас е огромна чест, че това се е случило точно по този начин. Така, че представлението на „Травиата“ на 10 май – една от най-великите опери на Джузепе Верди, е знак за нашата почит, за нашата благодарност и преклонение пред този велик майстор на диригентската палка. Много е важно за нас е, че това оперно представление ще дирижира новият диригент на Варненската опера маестро Кръстин Настев – един млад, но изключително талантлив и вече много успял диригент с представления в България и по света. Ние сме много радостни, че точно той дирижира „Травиата“ и вярвам, че както той, така и солистите на операта в този спектакъл ще покажат най-доброто от себе си.

Бояна АТАНАСОВА