Вицеадмирал Митко Петев, командващ на ВМС: Пожелавам Свети Георги да пази всички военнослужещи и да е крепка тяхната десница

Командващият на Военноморските сили вицеадмирал Митко Петев в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Честит празник, Вицеадмирал Петев! В годината, в която Военноморските сили отбелязват 140-тата си годишнина, каква е мисията им днес?

Вицеадмирал Митко Петев: Пожелавам на служещите във Военноморските сили  да осъзнаят този сериозен ангажимент, който са поели чрез полагане на военната клетва пред българското знаме. Освен храброст, която се изисква от тях в моментите на върховно изпитание, когато те трябва да защитят независимостта и целостта на България, както и нейният суверенитет – въздушен, морски, сухопътен, те трябва да проявяват такава храброст и в ежедневието. Често пъти, за да бъдеш верен на своята клетва при изпълняването на служебните си задължения по ежедневие, наистина се изисква храброст, почтеност, да бъдеш достоен член на Българската армия, като отстояваш моралните ценности, които са се утвърдили през изминалите 140 години.

Фокус: Искам да Ви върна няколко години назад, през 2016 година Вие ръководихте военния парад в София. Разкажете спомените си от този ден. Имахте отговорната задача да представите елита на армията ни. Колко време Ви отне подготовката?

Вицеадмирал Митко Петев: Едни чудесни спомени ме връщат към този ден, защото задачата е изключително отговорна. Въпрос на чест е да бъдеш определен за командващ парада с представителните части на Българската армия. Ако погледнем в малко по-широк аспект, трябва да кажем, че подготовката за един такъв парад започва още отначало, когато човек избира военната професия. Защото строевата подготовка, хватките, които се изпълняват, държанието на военнослужещия в строя, са нещо, което показва неговата нагласа за служба. Неговото отношение към военната служба, така, както е носенето на униформата. А не, както се казва, досадна добавка. Защото, освен, че отвътре една сграда трябва да говори за стопанина си, така и нейната фасада е показателна за това, кой я обитава. Така е и със строевата подготовка.  А иначе, за непосредствената и предварителната подготовка, тя започва около месец преди самия парад. Около седмица по-рано вече се сглобяват всички представителни части, преминава се в тържествен марш, доуточнява се маршрутът на техниката, връзката между отделните звена. Т.е. това стиковане е изключително тежка задача и всяка минута в тази седмица е запълнена с организационни въпроси. Но накрая се връща един добър резултат, когато са отчетени всички особености за провеждането на едно такова отговорно мероприятие, каквото е парадът за Гергьовден.

Фокус: Как едно военно семейство отбелязва 6 май?

Вицеадмирал Митко Петев: Аз съм трето поколение в нашата фамилия, която се е отдала на военната професия. Баща ми, също така неговият вуйчо преди това, са били военни. Така че, с изключителна тържественост се посреща от всички мои роднини този празник. Разбира се той, в голяма степен е посветен на това, да покажем какво в момента е Българската армия. Но има и такива хубави моменти, които са споделени със семейството, с децата, с роднините, които правят наистина празника светъл и са причина човек да се гордее със своя избор.

Фокус: Вие бяхте назначен на длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“, как приехте това?

Вицеадмирал Митко Петев: Номинирането ми за длъжността на постоянен военен представител на началника на отбраната в НАТО и в Европейския съюз, по принцип не е изненада за мен, защото това беше вариант, който беше дискутиран още миналата година, когато подхождаше изтичането мандата на настоящия представител вицеадмирал Фиданов. Неговият мандат беше удължен до 23 юни, до навършването му на пределна възраст и в момента това се реализира. Аз лично го приемам като висока оценка за моята дейност и  най-вече признание за сплотения екипаж Военноморски сили, които успяха да направят така, че всички задачи, които си поставих преди четири години, неща, които бяха като приоритетни за Флота, са изпълнени. И с чувство на задоволство и благодарност мога да се обърна към хората с военноморска униформа.

Фокус: А какви са към днешна дата приоритетите, предизвикателствата пред голямото флотско семейство?

Вицеадмирал Митко Петев: Пред Военноморските сили стои една основна задача, която е формулирана в тяхната мисия изключително точно – защита на морския суверенитет на България и на националните интереси в морските пространства. При изпълнението на тази мисия, се решават значителен брой допълнителни задачи, които са свързани, както с изграждане на Военноморските сили, така и с обезпечаването с необходимата техника. Самият факт, че в момента тече процедурата по избор на изпълнител на проекта по придобиване на двата многофункционални модулни патрулни кораби показва, че тези задачи трябва да се решават комплексно. Успоредно с това, разбира се, нивото на бойната подготовка и готовността на корабите да изпълняват своята задача, са друг важен приоритет. Защото колкото и добре да бъде изградена една морска стратегия, един оперативен план, в случай, че не сме постигнали достатъчно изграден професионализъм на море, то изпълнението на тази мисия, се поставя под въпрос. Към момента мога да кажа, че организационният манталитет, който е наследен, доразвит и съхранен от българските военни моряци, е насочен именно към тази посока – да поддържат техниката в готовност. Дотолкова, доколкото това зависи от тях, да увеличават дните си на море, да участват съгласно най-високите стандарти за провеждане на морски операции в съюзен и коалиционен формат, воденето на своята ежедневна подготовка да обвързват с дейностите с другите видове въоръжени сили. Успоредно с това, ние решаваме и сериозни проблеми по попълването с личен състав, тъй като това е една изключително сериозна дейност, свързана както с популяризиране и повишаване имиджа на Българската армия, така и справилното разпределение на кандидатите в ключовите длъжности, които трябва да бъдат заети. Не на последно място, приоритет за нас са също така и младите и бъдещи лидери на Военноморските сили, които се обучават във Военноморското училище. За пореден път показват, че Флотът има своето бъдеще и то е гарантирано благодарение на това, че хората, които след време ще поемат щурвала на Военноморските сили, работят върху своето професионално изграждане и демонстрират високи лидерски и морални ценности.

Фокус: Вие споменахте двата многофункционални патрулни кораби, все пак да припомним сроковете.

Вицеадмирал Митко Петев: Към момента имаме получени предложения с оферти, технически и ценови предложения от три фирми. Те са съответно „Люрсен“ от Германия, „Фикантиери“ от Италия и МТГ „Делфин“ от България. Като техническите предложения бяха отворени на 22 април. Респективно се очаква на 29 май да отворим и ценовите предложения. Дотогава ще сме завършили с оценката на техническите предложения, които се съдържат в подадените оферти, както и оценката на индустриалното сътрудничество и интегрираната логистична поддръжка. След отварянето на ценовите предложения, вземане на решение за най-изгодната оферта, ще бъде направено с такъв разчет, че на 12 юни, да бъде предоставен доклад до Министерския съвет и до заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Т.е. до 12 юни ще има доклад с решение относно избора на изпълнител. Оттам нататък предстоят стъпки, които ще бъдат предприети в посока подписване договор с изпълнител.

Фокус: Какво е Вашето послание към военните в Деня на Свети Георги?

Вицеадмирал Митко Петев: Искам да честитя празника на всички военнослужещи, като им пожелавам Свети Георги да ги пази, да е крепка тяхната десница. На военнослужещите, които са от Военноморските сили и на цивилните служители, пожелавам крепко здраве, увереност и вяра в това, което правят, защото то е значимо и, защото България има нужда от своя Флот.

Диана СТОЕВА