Вицеадмирал Пламен Манушев: Събитието на годината е посещението ни на 20 септември на връх Каймак-Чалан

Вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика и член на тази по отбрана, в интервю за обзора на Радио „Фокус“

Водещ: Вицеадмирал Манушев, започваме със стандартния за такива срещи в такива формати въпрос – кое е събитието на годината у нас и в света, как го определяте?

Пламен Манушев: У нас, погледнато в личен план, за мен събитието на годината е посещението ни на 20 септември на връх Каймак-Чалан и отдаване почит след 100 години на загиналите български войни. Наистина за мен смятам, че е най-значимото събитие за тази година. В световен мащаб не мога да определя точно кое е събитието на годината. Имаше много неща и значими, и не толкова значими, така че за там нямам конкретен отговор.

Водещ: Изненадахте ме с изкачването на Каймак-Чалан. Мислех, че ще изберете  кандидатпрезидентската кампания.

Пламен Манушев: За мен не е събитието на годината кандидатпрезидентската кампания, макар че вложихме всичко от себе си с г-жа Цачева, а смятам и повечето от поддръжниците на ПП ГЕРБ. Но не това беше най-значимото. Наистина най-значимото беше представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“, изкачването на върха и отдаването на почит след 100 години, и завеждането там на български свещеник да опее загиналите български войни.

Водещ: Коя е личността на годината, вицеадмирал Манушев?

Пламен Манушев: За мен за тази година личността на годината е Михаил Белчев, неговата 70-та годишнина и концертът, който направи в тази връзка, тъй като този концерт ми достави първо истинско удоволствие и второ, беше в пълен противовес на чалгата, която се шири наляво и надясно в нашата страна.

Водещ: Политическият акт на годината?

Пламен Манушев: Политическият акт? Сигурно президентските избори бяха най-сериозният политически акт.

Водещ: В навечерието на Коледа руският президент Владимир Путин и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп направиха заявки за засилване и модернизиране на ядрения потенциал на своите държави. Как разчитате вие и като професионален военен този ход?

Пламен Манушев: Тази заявка, която, както казвате, е направена от двамата президенти – не зная, на мен, като военен човек, почти нищо ново не ми дава. Модернизирането на ядрените потенциали не знам какво ще даде. Те и сега са достатъчни за възпиране, тъй като те и в двете държави главно се ползват за това, като инструмент за възпиране, т.е. за гарантиране на сигурността на самите държави. Според мен ще се похарчат пари излишно повече, но някой явно ще направи пък пари от това. Така че разчитам това като недобър знак, недобър сигнал – модернизиране на ядрените потенциали на двете държави, които са и без това значителни.

Водещ: Очаквате ли напрежение през новата 2017 г. както в България, така и вън от нея, на световната сцена?

Пламен Манушев: Напрежение – как да кажа… На мен ми се струва, че по-скоро отношенията между двете най-големи военни сили – САЩ и Русия, и като държави, между двете държави, сигурно ще претърпят едно сериозно подобрение, поне такива са заявките и на двамата президенти, макар че предстои да видим дали така ще се случи. Напрежението ще се засили с терористичната заплаха и опасност за Европа и сигурно и с бежанската криза и бежанската вълна. Това според мен ще е най-сериозната заплаха за националната ни сигурност – бежанската вълна, терористичната заплаха евентуално и чак на трето място, несигурната международна обстановка, но не вярвам тя да доведе до пълномащабен военен конфликт между държавите, особено в региона.

Водещ: България къде е на фона на така изброените очаквания за тревога?

Пламен Манушев: България е на пътя на бежанската вълна, която не вярвам в близко срочен и средно срочен план да намалее като риск. И се надявам да не станем обект на терористична заплаха, но както се развиват нещата, не сме изключени и се радвам, че успяхме в последните дни тази година на работата на парламента да приемем Антитерористичния закон, който в значителна степен подобрява организацията, подобрява взаимодействието между различните държавни институции, служби и структури за противодействие на подобно зло.

Водещ: Г-н Вицеадмирал, трябва ли България да промени поведението си или част от него в своята външна политика?

Пламен Манушев: България и тази година ми се струва, че води доста балансирана външна политика. Ние нямаме врагове, нямаме държави, а и лидери, които да се изказват рязко срещу нашата държава. Ние не сме си нарушили отношенията нито с Русия, нито с Турция, макар че отношенията между двете държави бяха значително нарушени и бяха изострени. Сега се наблюдава подобрение. Но и по отношение на съседите ни ние имаме изключително последователна, коректна външна политика. Аз не смятам, че трябва да променяме този курс, обратно – трябва да продължим в същата посока, да водим балансирана външна политика, която води само до ползи на България, на нашата държава, а не води до намиране на врагове.

Водещ: През новата година, след мар се очертават предсрочни парламентарни избори. Какви са вашите очаквания за тях?

Пламен Манушев: Ще видим, защото и очакванията ни за президентските избори бяха други, но явно има промени в настроенията на хората, в отношението им към политическите сили, към целия политически процес. Така че предстои да видим. Аз се надявам да се представим успешно и добре като политическа партия, а какво ще стане – ще покажат изборите и вотът на българските граждани.

Водещ: За себе си вие какъв извод направихте след кандидатпрезидентските избори?

Пламен Манушев: Направих си извода, че не винаги е печеливша картата, когато не лъжеш хората, когато не използваш популизма за политически цели. Това не е печелившата карта. Явно хората искат да чуят това, което искат да чуят наистина, и се радват на такива приказки, тъй като в тая кампания имаше и много популизъм, който беше явен, отявлен такъв, но явно е печеливш в съвременния свят и в съвременната политика, и то не само в България, а в Европа, в света изцяло.

Водещ: Вашите предвиждания за перспективите пред Европейския съюз?

Пламен Манушев: Аз смятам, че Европейският съюз и държавите, ръководителите в тоя съюз, ще проявят достатъчно мъдрост, ще имат тази сила да запазят съюза, тъй като смятам, че това е едно от най-големите достижения на континента Европа – създаването и функционирането на Европейския съюз, и той гарантира нейното развитие като континент, гарантира Европейският съюз и развитието на държавите-членки.

Водещ: Какво си пожелавате за догодина? Сега е време и за пожелания – те могат да се сбъднат.

Пламен Манушев: Здраве си пожелавам, здраве на близките, здраве на познати, приятели. А също така и годината да е мирна, да сме по-далеч от терористични заплахи, кризи, да сме по-далеч от природни бедствия. Пожелавам спокойна, мирна година и благоденствие за хората, живеещи в България.

Водещ: Г-н вицеадмирал, коя книга или книга за какво вие бихте желали тази година, следващата, 2017 г., да бъде представена и това представяне да се превърне, подобно на Каймак-Чалан, в събитието за следващата година?

Пламен Манушев: Аз очаквам да бъде изпълнено обещанието на моя приятел и ваш президент Красимир Узунов да завърши втория том на „Каймакъ-Чаланъ“, да завърши втория и третия том на „Епопеята на Добруджа“ и да започне да пише „100-те дни на България от 16 август до 16 декември“. Това му е планът-максимум и аз се надявам той да постигне сериозен напредък и сериозни резултати в това отношение, тъй като тези книги имат огромно значение за събуждането на паметта, отдаването на необходимото уважение и почит към всички български войни, воювали, останали живи и тези, загинали по време на Втората световна война.

Цоня Събчева