Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Казахстан

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

По покана на българската общност вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Казахстан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Визитата на Йотова започна на 7 октомври и ще продължи и днес.
В края на 2018 г. от българската общност в Казахстан се свързаха с вицепрезидента Йотова и заявиха желание за по-тесни контакти с България. Впоследствие Илияна Йотова създаде трайна комуникация с тях. За първи път държавник на най-високо ниво отива в Казахстан за срещи с българите, при това не само в столицата.
Основна цел на посещението е възстановяването на изучаването на български език.
Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история. По официални данни около 4500 души се самоопределят като българи. Имат статут на национално малцинство и се ползват с висок авторитет. Съществуват няколко активни организации на българите в Казахстан.
По време на посещението си вицепрезидентът провежда срещи с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и с областния управител и кмета на Павлодар. Павлодарска област е един от важните и развити индустриални региони на Казахстан.
В програмата ѝ са предвидени посещение на Асамблеята на народа на Казахстан. В Казахстан в разбирателство съжителстват около 140 националности и етнически групи и 17 вероизповедания. Държавата има много добре развита и институционализирана политика за тях.
Във водената от вицепрезидента Йотова делегация са изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров и Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в Министерство на образованието и науката. Владимиров и Михалевска са членове на Обществения съвет за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.