Вицепрезидентът Илияна Йотова посети в столична болница един от най-заслужилите защитници на българската кауза в Македония, писателя Панде Ефтимов

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети настанения за лечение в столична болница писател и поет Панде Ефтимов, като му благодари за последователната защита на българската кауза в Македония. Пред Агенция „Фокус“ вицепрезидентът заяви, че България е длъжна да се грижи за всички наши сънародници, които живеят зад граница, а ангажиментът ни е двоен, когато става въпрос за личности като Панде Ефтимов, който в продължение на години е бил преследван и затварян от властите в бивша Югославия, заради отказа да се отрече, че е българин по произход.
„Примерът на учителя, поета и писателя Панде Ефтимов трябва не само да ни трогва, но да ни прави и по-отговорни, защото ни показва как трябва да се отстояват българските интереси. Ще се радвам след стабилизирането на здравословното му състояние да го посрещна в Президентството.“- заяви Илияна Йотова.
Панде Ефтимов беше настанен за лечение в столична болница със съдействието на българската държава в изключително тежко общо състояние. По мнението на лекуващите лекари здравето на един от най-заслужилите защитници на българската кауза в Македония ще бъде стабилизирано.
Заедно с вицепрезидента на България, на посещение при Панде Ефтимов бяха началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, народният представител от ПП ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, директорът на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната Иво Антонов и президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов.
Агенция „Фокус“ припомня:
Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в село Претор, Преспанска околия. Внук е на революционера и виден деятел на ВМРО Панде Суджов в Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия на 22 март 1927 г. В спомените на Иван Михайлов се твърди, че е убит от свръхдоза морфин, инжектирана му от сръбски лекари, след раняване.
По време на образованието си, както сам казва е учил на български, на албански, на италиански и на сръбски език. Завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 г. Заради отказа си да се отрече, че е българин по произход е арестуван през 1957 г. и е в затвор до 1961 г. За втори път е арестуван през 1971 г. и лежи в затвора до 1974 г. Участва в създаването на редица патриотични организации в Македония, както и при формирането на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г. Организатор е на поставянето на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на подполковник Борис Дрангов и на други български национални герои, родени и свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб. Автор е на книги с поезия и разкази. Награждаван е с български ордени и медали. Българското му гражданство е възстановено през 2007 г.