Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с председателя на Азербайджанската академия на науките

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

София. Съвместните проекти между учените от България и Азербайджан обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Азербайджанската национална академия на науките акад. Акиф Ализаде. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Акад. Ализаде е в България по покана на Българската академия на науките по случай 150-годишнината от основаването ѝ. Двете академии работят в момента по шест съвместни проекта в различни области.
Вицепрезидентът Йотова изтъкна дългата история на Българската академия на науките и успешното ѝ развитие с множество постижения. От своя страна акад. Ализаде подчерта високия професионализъм на българските учени и заяви готовност и желание за работа с тях в различни направления. Двамата бяха категорични, че за наука и образование държавата не трябва да пести средства. Общо бе мнението, че трябва да се буди у младите хора интересът към науката и да се върне уважението на децата към образованието.
„Истинската, сериозната наука се ражда в общите проекти. Днес в глобалния свят никоя държава не е толкова силна, за да постига големи успехи сама“, посочи Илияна Йотова.
Акад. Ализаде предложи група учени от България и Азербайджан да работят по проблемите и спецификите на Черноморско-каспийския регион. На разговорите бе обсъдено и сътрудничеството в археологическите проучвания. „И двете ни държави са с дълга история. България има много добре подготвени специалисти“, заяви вицепрезидентът.
Тема на разговора беше и развитието на високите технологии. Вицепрезидентът Йотова отбеляза, че всяка държава трябва да се стреми да има своята Силиконова долина. „Именно академиите на науките могат да бъдат в основата на създаването на такива високотехнологични центрове“, подчерта Илияна Йотова.
При посещението си в Азербайджан през 2017 г. вицепрезидентът Йотова бе гост на Азербайджанската академия на науките.