Вицепремиерът Валери Симеонов: Най-късно през февруари трябва да внесем законопроектите за облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство

Най-късно през февруари трябва да внесем в Народното събрание законопроектите за облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът Валери Симеонов. „Работим в тясна връзка с министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева и с вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, на която искам много сериозно да благодаря за ангажирането с тази кауза. В момента сме на финалните текстове и очакваме най-късно през януари или февруари 2018 г. тези законопроекти да бъдат внесени в Народното събрание, защото предстои и обществено обсъждане, а искаме да направим и още малко съгласуване с МВР“, уточни Симеонов.
Той обясни, че започва работа и по създаването на връзка по течението на река Дунав между Силистра и Измаил. „Това също е много важно, тъй като реализирането на една такава корабна връзка ще даде възможност за пренасяне на товари и за една по-друга форма на икономически отношения между България и Украйна. В момента сме на проучвателния стадий, имаме вече няколко разговора с министър Московски и търсим фирма, която да се ангажира. Това трябва да е частна фирма, тъй като нямаме форма да ангажираме държавни предприятия. Проблемът е, че малко са операторите на кораби, но работим в тази посока“, каза още вицепремиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА