Вицепремиерът Екатерина Захариева: Работим активно за противодействие срещу антисемитизма и проявите на нетолерантност

Снимка: МВнР

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта ролята на България за противодействие на антисемитизма и проявите на нетолерантност по време на среща с делегация на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ), съобщиха от пресцентъра на МВнР.
„България се гордее с факта, че е пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Нашето правителство работи активно за противодействие срещу антисемитизма, ксенофобията и езика на омраза. Ние сме толерантен народ, доказал в годините, че различните общности могат да живеят в мир и разбирателство“, заяви Екатерина Захариева в разговор с представителите на НКПЕЕ, водени от председателя на организацията Даниел Рубин.
Пътищата за предотвратяване на всякакви вид прояви на нетолерантност бяха сред основните теми на срещата, като акцент бе поставен върху работата с младите хора. От ключово значение за превенцията е и незабавната реакция от страната на институциите при всеки един инцидент, подчерта вицепремиерът Захариева.
Даниел Рубин благодари на българското правителство за мерките, които предприема в борбата срещу антисемитизма. „Вашите действия ни вдъхват надежда – не само за региона, но и за Европа като цяло“, каза той.
Гостите подчертаха, че България не само е приела през 2017 г. дефиницията за борбата с антисемитизма, но и я прилага. Същата година българското правителство назначи и национален координатор за борба с антисемитизма – заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, който също присъства на срещата.
„Благодарни сме за подкрепата, която България оказва на еврейската общност. Хората тук от поколения се чувстват интегрирани в обществото. Благодарим специално и на българското правителство за това“, каза Марк Левин, главен изпълнителен директор на НКПЕЕ.
Сред темите на разговор бе и ситуацията на Балканите, като министър Захариева подчерта добросъседските отношения на България със заобикалящите я страни и усилията на българското правителство за тяхното задълбочаване като гарант за сигурност в региона.
Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия. НКПЕЕ има активен ангажимент в региона на Източна Европа и Евразия от 1971 г., работи в тясно сътрудничество с правителствени и неправителствени организации и извършва наблюдение на проявите на антисемитизъм в региона.