Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва на срещата на върха на НАТО в Лондон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Лондон, където на 3 и 4 декември ще се проведе срещата на лидерите на страните-членки на НАТО. Юбилейният форум е посветен на 70-годишнината от основаването на Алианса и трансатлантическата солидарност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Сред основните теми, които се очаква да бъдат обсъдени на срещата, са същественият напредък, постигнат през последните години по справедливото споделяне на тежестите, възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, борбата срещу тероризма в Афганистан и Ирак, отношенията с Русия, контрола на въоръженията и ролята на Китай.

Днес в НАТО членуват 29 страни, а организацията се грижи за сигурността на около 1 милиард души по света.

Министър Захариева ще участва във вечеря на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, организирана от първия дипломат на Великобритания Доминик Рааб.

Българската делегация на срещата на лидерите на страните-членки от НАТО е водена от президента Румен Радев. В нея участва и Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.