Вицепремиерът Томислав Дончев: Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки

София. Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки. Това каза вицепремиерът и заместник министър-председател пред журналисти преди началото на дискусия на тема „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа“ във връзка с изискването на договора от страната на БСП за строежа на автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали твърденията на БСП ще затруднят работата ни с ЕС, той отговори: „В никаква степен. Има много ясни права, кое е държавна помощ, кое не е. Категорично ако едни средства са дадени през процедура по реда на Закона през обществени поръчки, това не е държавна помощ. Това са пари дадени на някой да свърши някаква работа, това не е държавна помощ. Всеки е в правото си да пише и сезира, когото си иска“.
По повод твърдението на БСП, че са дадени 1.300 млн. за строежа на АМ „Хемус“ без обществена поръчка, той коментира: „Има категоричен текст в европейската директива, детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда Закона за обществените поръчки. Това също е режим в самия закон и няма държавни помощи“, коментира той. Попитан има ли обществени поръчки за строежа на АМ „Хемус“, той отговори: „За АМ „Хемус“ това е изключение в самия Закон за обществени поръчки, и е позволен. Може да се види в директивата. Дружеството е 100% собственост на възложителя, възложителят има контрол над дружеството си, сходен на този на администрацията си“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА