ВКС намали наказанието на водач, причинил смъртта на две деца при катастрофа с каруца

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Пловдив. Присъдата в размер на 7 години лишаване от свобода и 9 години лишаване от право да управлява МПС спрямо Ангел Б. /27 г./, постановена от Окръжен съд – Пловдив, намалена на 6 години лишаване от свобода и 8 години лишаване от право да управлява МПС от Пловдивския апелативен съд, е изменена от ВКС, като наказанието е намалено на 5 години лишаване от свобода и 7 години лишаване от право да управлява МПС. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Съдебната палата.
Ангел Б. е признат за виновен в това, че на 18 юни 2016 г. на главен път II-66, км 123+900 в посока с. Милево,– с. Поповица, област Пловдив, при управляване на МПС мотоциклет „Ямаха“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на две лица – В. И. /8 г./ и Н. И. /6 г. /, починал на 1 юли 2016 г., както и е причинил телесни повреди на две лица – на В. С. е причинил средна телесна повреда, изразяваща се в закрито счупване на тялото на лявата раменна кост, довело до трайно затрудняване на движението на горния крайник, и на М. П. е причинил две средни телесни повреди, изразяващи се в открито изкълчване на първи пръст на лявата ръка и травма в областта на дясното коляно, довело до трайно затрудняване движенията на горния ляв и долния десен крайник – престъпление по чл. 343 ал.4 във вр. с чл. 342 ал.1.
Решението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.
Според обвинителния акт на 18 юни 2016 г. подсъдимият предложил на  приятеля си М. П. да го закара до дома му в с. Богданци с мотоциклета си „Ямаха“. Потеглили около 21.30 часа. По същото време по същия път в посока от с. Милево за с. Поповица се движила каруца без светлоотразителни знаци и фенери. Каруцата била застигната от движещия се зад нея със скорост около 130.08 км/ч мотоциклет, управляван от Ангел Б. Поради високата скорост, както и поради неосветеността на каруцата, подсъдимият късно възприел препятствието и без да задейства спирачната система, ударил каруцата в задната й част. При удара водачът на каруцата и свидетелят В. С. отхвръкнали и паднали в храстите, северно от платното за движение, а двете деца В. И. / на 8 години/ и Н. И. /на 6 години/ били отхвърлени напред и паднали на платното. Въпреки оказаната им медицинска помощ, по-късно децата починали. Свидетелите М. П., който се возел на мотоциклета, и В. С. – на каруцата, получили счупвания и изкълчвания в областта на крайниците.