Владимир Аврамов, куратор: Велико Търново отново ще бъде международна столица на виното и любовта с изложбата „Арт Розалиада 2020“

Велико Търново. Велико Търново отново ще бъде международна столица на виното и любовта с изложбата „Арт Розалиада 2020“, която Община Велико Търново и Факултетът по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организират за 14 февруари. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново кураторът Владимир Аврамов.

„Изложбата е така заложена, че всяка година се самообновява и преражда като птицата феникс, дообогатява се, включва в себе си все повече неизследвани територии в изкуството със стремеж към техния синтез и диалогичност, в рамките на общо пространство на различните видове и стилове изкуства. Тя е направена така, че не може да се дефинира в точни граници и всъщност това е аналогично на цялото съвременно изкуство, на бита, на ежедневието и т.н.“, каза Владимир Аврамов.

Той припомни, че експозицията е гостувала и в други градове в страната. „Петото или шестото издание гостувахме в Разградската галерия, която е едно страхотно пространство, бяхме в Търговище и Шумен. Обикновено след като се закрие изданието във Велико Търново гостуваме на наши партньори, колеги и приятели от други градове.Ако мога да го кажа в едно изречение, като императив, посланието на „АртРоазлиада“ е „Художници от всички страни“. В общи линии тя така е направена, че да приобщи към себе си автори от сходни ВУЗ-ове по изкуства както в България, така и в Европа. Слава Богу, до този момент тази формула е много успешна. От друга страна форматът е такъв, че естествено се възпроизвежда, тъй като всяка година идват нови студенти, тоест нова обновяваща енергия. Те, от своя страна, застават редом до своите преподаватели, така че може би това е живеца на тази изложба и затова е все по-нова и все по-различна“, каза Аврамов и отбеляза, че общото между любовта и виното е емоцията, която е плод на тяхната синергична връзка.

Рени АТАНАСОВА