Владимир Аврамов, куратор: Изложбата „АртРозалиада“ се самообновява и преражда като птицата феникс

Велико Търново отново ще бъде международна столица на виното и любовта с изложбата „Арт Розалиада 2020“, която Община Велико Търново и Факултетът по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организират за 14 февруари. Престижното събитие събира между 150 и 200 творби на десетки художници. Откриването е тази вечер от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица. За изложбата, участниците и посланието, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни разказа кураторът на експозицията доц. д-р Владимир Аврамов.

Фокус: Г-н Аврамов, за десета поредна година Велико Търново ще се превърне в столица на любовта и виното с помощта на станалата вече традиционна изложба „АртРозалиада“. Какво ще представлява тя тази година и ще има ли нещо ново по повод юбилейното издание?

Владимир Аврамов: Точно така, това е десето издание. Изложбата е така заложена, че всяка година се самообновява и преражда като птицата феникс, дообогатява се, включва в себе си все повече неизследвани територии в изкуството със стремеж към техния синтез и диалогичност, в рамките на общо пространство на различните видове и стилове изкуства. Тя е направена така, че не може да се дефинира в точни граници и всъщност това е аналогично на цялото съвременно изкуство, на бита, на ежедневието и т.н.

Фокус: Колко участници ще се включат тази година и от кои държави ще са те?

Владимир Аврамов: Искам да уточня, че тази година статутът е видоизменен, за да се откроява изложбата от предишните издания, тъй като е юбилейна. Ще участват само автори, които са наградени в предишни издания с презумпцията, че това в известен смисъл ще обогати самото издание. Авторите ще са 45, а творбите им – 150, като някои от тях участват и с повече от 2-3 творби. Участниците са от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Националната художествена академия, Катедра „Визуални изкуства“ на Софийски университет, Националната академия в Букурещ, има и един представител от Израел. Застъпени са визуални изкуства, а именно живопис, скулптура, графика, мозайка, витраж, както и съвсем нови хибридни жанрове като аукционизъм, видео арт, инсталационни и перформативни форми и т.н. Общо взето ще има всичко, което охарактеризира динамиката на съвременното изкуство.

Изложбата е обърната към съвместен диалог между студенти и преподаватели, тоест това са хора, които работят заедно и са близки. Ще се получи „задругата на празника“, тъй ще участват хора, които са били с нас във всички празници. Разбира се правя перифраза на известния филм. Тази година форматът не е екстравертен и искахме да е в национален мащаб, а не с толкова силно международно участие както преди, но за сметка на това се включват хора, които се познават и са работили заедно. Смятаме, че вече е време за ново начало и след десетото издание ще продължим с друг формат или статут.

Фокус: Има ли яснота какъв точно ще е статутът на изложбата през следващите години?

Владимир Аврамов: Не, няма. Така или иначе формата на изненада или на нещо иновативно ще отпадне ако кажем още от сега. Трябва сериозно да помислим, за да не се амортизира и да не доскучае. Искаме да направим такъв формат, който да е опреснен. Нека да мине това издание, за да можем да се огледаме, да анализираме ситуацията и след това ще го обмислим.

Фокус: Гостувала ли е експозицията и в други градове в страната?

Владимир Аврамов: Да. Петото или шестото издание гостува в Разградската галерия, която е едно страхотно пространство, бяхме в Търговище и Шумен. Обикновено след като се закрие изданието във Велико Търново гостуваме на наши партньори, колеги и приятели от други градове.

Фокус: Какво всъщност е посланието на „АртРозалиада“?

Владимир Аврамов: Ако мога да го кажа в едно изречение, като императив, е „Художници от всички страни“. В общи линии тя така е направена, че да приобщи към себе си автори от сходни ВУЗ-ове по изкуства както в България, така и в Европа. Слава Богу, до този момент тази формула е много успешна. От друга страна форматът е такъв, че естествено се възпроизвежда, тъй като всяка година идват нови студенти, тоест нова обновяваща енергия. Те, от своя страна, застават редом до своите преподаватели, така че може би това е живеца на тази изложба и затова е все по-нова и все по-различна.

Фокус: Нека да анонсираме за нашите читатели – кога ще бъде открита експозицията и до кога ще остане в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“?

Владимир Аврамов: Традиционно тя се открива на самия празник 14 февруари. Всяка година е така, независимо от деня. Откриването ще е в 17.30 часа в Изложбени зали. Ще остане може би 10 март, като ще има възможност за удължаване.

Фокус: В заключение – кое е общото между любовта и виното?

Владимир Аврамов: Общото между любовта и виното е емоцията, която е плод на тяхната синергична връзка.

Рени АТАНАСОВА