Владимир Ампов – Графа, музикален изпълнител: Музиката е нещо, което ме изгаря, кара ме да се чувствам жив, дава ми смисъл, но и може да ме извади от тъмни състояния на духа

Владимир Ампов – Графа, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод концерта му в Благоевград, който ще се проведе на 15 април в зала „Яворов“.

Фокус: Г-н Ампов, защо избрахте Благоевград да бъде част от турнето Ви из страната?

Владимир Ампов – Графа: Интересното тази година е, че концепцията на турнето е да минем през градове, в които не идвам толкова често през месеците. Затова избрахме старта да бъде в Благоевград – на 15 април, а на другия ден сме в Габрово – на 16 април. След което на 23 април ще бъдем в Свиленград. Много ми хареса, когато преди две години отново бяхме в зала „Яворов“, затова много исках отново да се върнем в Благоевград, за да се срещнем с феновете в града. Наистина реакцията им винаги е била много топла и емоционална. Моите концерти са известни с това, че са много различни от останалите и публиката изпада в крайни емоционално състояния, минава през различни такива и след като свърши концерта, хората излизат леко „преродени“, но и заредени със смисъл. За мен именно това е целта на изкуството, на творците и се радвам, че стигнах до това ниво, в което мога да разказвам много силни истории чрез музиката си и хората се вълнуват от това, което наистина ме кара да се чувствам смислен.

Фокус: В тази връзка какво да очаква от Вас този път благоевградската публика и с какво ще ни изненадате?

Владимир Ампов – Графа: Най-вече с музика. Според мен това е нещото, което кара хората да се чувстват сплотени. Разбира се ще има и всички други неща, които са свързани с шоуто. Най-важното е, че хората ще могат да ме усетят като музикант, като човек, като текстописец. Всъщност музиката е нещото, което диктува какво да се случва по време на тези концерти. Естествено ефектите и всички останали спомагащи атрибути са в помощ, но най-важното наистина е музиката и енергията, която имаме на сцената с групата.

Фокус: Каква е формулата да си успешен изпълнител в България и какво лично Вас ви съхрани като такъв?

Владимир Ампов – Графа: Може би ще прозвучи изтъркано, но за мен една от формулите е човек да бъде искрен. Освен това трябва да си гони целите, но и да бъде работлив. Така от време на време чувам някои недоброжелатели да казват по принцип за хората, които работят, че то работата и посредствеността вървели ръка за ръка. Аз обаче въобще не съм съгласен, защото талантът е нещо, с които човек се ражда. Въпросът е, че има много талантливи хора, които не искат да работят достатъчно. А когато талантът и работата вървят ръка за ръка, то наистина се получават много добри резултати. Аз съм избрал този път и затова никога не се спирам на едно място. Реално се получава така, че се боря със себе си и гледам да надскачам себе си във всяко едно отношение. Имам предвид и като изпълнител, и като композитор, и като текстописец, и като изпълнител на живо, и дори като продуцент. Казвам това не случайно, защото скоро предстои концерта на Михаела Филева в зала 1 на НДК и ние, заедно с моята съдружничка от Монте сме много горди, защото залата е почти, да не кажа изцяло разпродадена. Това означава, че като продуценти работим в правилната посока.

Фокус: А каква и къде според Вас е границата между комерсиалната и стойностната музика?

Владимир Ампов – Графа: Аз не деля музиката по този начин. Тя или е хубава или не е хубава, защото като се сложи клеймото, че дадена музика е комерсиална, то едва ли не ѝ се смъква качеството. Аз смятам, че музиката може да бъде красива във всеки един жанр. За мен най-важно е да има баланс между комерсиалните хитове и музиката, която има за цел да отстои на времето. Този баланс е изключително труден и ако един изпълнител успее да го постигне, то значи е открил златната среда, която ще го кара да върви напред. Защото съгласете се, че така наречените „комерсиални“ песни помагат другите, които не са толкова лесно и бързо смилаеми да бъдат чути от по-голяма част от публиката, която иначе няма да им обърне внимание. Ще ви дам и конкретен пример – песни като „Вълк единак“, която има много силен социален текст, не биха били чути, ако преди това нямаше поредица от хитови заглавия. Така, че за мен това е много хубав баланс, който смятам, че всеки един изпълнител би могъл да постигне сам за себе си, по свой начин. Лично аз се стремя да бъде така.

Фокус: Какво Ви коства да правите само музика, която искате и какво Ви вдъхновява?

Владимир Ампов – Графа: Мога да кажа, че особено в последните години, нещата, които излизат от мен като сингли са неща, които са минали през сърцето ми 100 % и аз не съжалявам за нещата, които съм пуснал. Определено истината в музиката и в думите трябва да бъде чута, точно това е ѝ моят стремеж, за да може хората да я усетят.

Фокус: Вие давате много на публиката чрез вашите текстове и песни, то какво получавате от нея?

Владимир Ампов – Графа: Получавам много любов. Това е думата, която може да опише моята публика по време на концерти и не само. Получавам едно себеотдаване, една взаимност, която е страхотна. Аз мечтая, наистина мечтая за всяка една среща с хората в различните градове, в залите, в театрите, в откритите пространства, защото виждам обмен на любов. Това е нещо, което е много силно и ако някой не е виждал мой концерт, то може да го види в платформите за видео споделяне. Може да си пусне концерта ми от Арена Армеец или в Античен театър – Пловдив, който е последния пуснат от нас в мрежата. Там може да види за каква магия става въпрос между мен и публиката. Това е нещо, което е много хубаво и аз се радвам, че успяхме. Другото нещо, което много ме радва е, че успяхме да направим така, че концертния живот в България тръгна много напред. Нещата се „отпушиха“. Вече доста мои колеги правят концерти, дори по-млади изпълнители като група „СкандаУ“ и Михаела Филева пълнят зали. Това е много хубав знак, че хората се връщат в концертните зали и имат доверие на българските изпълнители, че ще видят и чуят нещо, което е наистина добро.

Фокус: Оптимист ли сте за бъдещето на българската музика и има ли млади изпълнители, които ще успеят да задържат интереса върху себе си, както Вие успяхте през годините?

Владимир Ампов – Графа: Разбира се. Но има и неща, които ме притесняват в българската музика. Едно от тях е прекаленият флирт с простащината, което лично на мен не ми допада. Смятам обаче, че има и много хора, които могат да отстояват позициите и аз като продуцент и творец се стремя да не правя компромис в тази посока, за да може дадена музика да се продава повече от друга. Мисля си, че хубавата и стойността музика винаги си пробива път и това е формулата за бъдещето на българската музика – да се прави повече стойностна и смислена такава, за да може да се върви напред. Другото нещо, което помага дадена музика да върви напред са концертите на живо. Това е нещо, което не съм измислил аз, а е световен пример. Вече десетилетия наред виждаме, че когато един изпълнител е успешен, то той прави стотици турнета, а хиляди хора го следват и слушат. Това всъщност е истинския музикален шоу бизнес.

Фокус: Да завършим нашия разговор така – за Вас музиката е?

Владимир Ампов – Графа: За мен музиката е любов колкото ѝ шаблонно да звучи. Музиката е нещо, което ме изгаря, което ме кара да се чувствам жив, което може да ме извади от тъмни състояния на духа. Музиката е ѝ нещо, което ми дава смисъл. Ето сега завършвам последния си албум, който ще излезе началото на юни. Поради тази причина спя по 3 – 4 часа на денонощие, но сила ми дава това вдъхновение и това вълшебство, наречено музика, защото творческия процес по създаването на един албум е нещо много незаменимо. Ще ви издам и една тайна. Така беше и когато правих предния албум „Моменти“ – някои песни си представях как ще звучат на живо, пред хората по време на концерти. По същия начин е и с част от песните, които сега подготвям за новият си албум – представям си как ще звучат на сцената и каква емоция ще изпитаме и аз, и публиката, когато ги представям пред тях. Това са едни искрени и чисти мечти, които са много хубави и аз благодаря на Бог, че ми е дал таланта да се занимавам с тази професия, защото това е една много кристална свобода извън времето.

Ливия НИНОВА