Владимир Ампов – Графа, музикант: Най-важното е музиката да е движещата сила, а не парите и славата, защото парите и славата много бързо могат да изчезнат

Музикалният изпълните и продуцент Владимир Ампов – Графа, в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин по повод участието му в празника на Община Петрич.

Фокус: Първо да започнем с това – за пръв път ли сте в Петрич?

Владимир Ампов – Графа: Не, не съм за пръв път в Петрич. Последно бях тук 2012 или 2013 година на фестивала „Златен кестен“.

Фокус: Какви са впечатленията Ви от публиката в Петрич? Самият фестивал „Златен кестен“, който споменахте всъщност е за млади изпълнители и благодарение на него от сцената в града излизат много от съвременните ни изпълнители.

Владимир Ампов – Графа: Така е наистина. Винаги, когато идвам в Петрич концертите се получават много добре като атмосфера, приемане от страна на публиката и се надявам, че и този път се е получило така.

Фокус: Каква е разликата при концертите в зала и на открито?

Владимир Ампов – Графа: Атмосферата е различна. Например концерта ни в Античен театър – Пловдив и този в зала „Арена Армеец“ на практика няма как да бъдат съпоставени, защото едното място е открито, а другото затворено. Това е най-простия начин, по който мога да го обясня. А иначе на откритата сцена в Петрич концертите винаги с получават много хубаво, защото площада е много уют, всичко е много компактно и хората се чувстват добре и близо до нас.

Фокус: Наскоро с Вас отново разговаряхме по повод концерта, който изнесохте в Благоевград. Тогава споменахте, че песните, които са по-слушаеми от хората всъщност Ви помагат да достигнете до публиката и с песни като „Вълк единак“. В тази връзка кои други песни, подобни на „Вълк единак“ успяха да се наложат?

Владимир Ампов – Графа: Песни като „Честно в очи“. Сега има ѝ една песен „Изкуствен елемент“, която всъщност е направена преди много години – през 2006 година се появи в албума „Честно в очи“, но реално сега ще бъде включена в новия ми албум, с нова версия. Тази песен е много некомерсиална, но пък е силна като послание, така че се радвам, че освен хитовете има и други неща, които хората успяват да чуят покрай тях.

Фокус: А в кои текстове сте по-истински, по Вие?

Владимир Ампов – Графа: Във всички текстове съм такъв, защото дори в комерсиалните песни винаги се опитвам да слагам и други послания. Скоро се почви новата ми песен „Кеш“, която е всъщност изглежда много забавна, но всъщност е много социална. Основното ѝ послание е, че парите не са най-важното нещо и че в крайна сметка може в един момент просто да спрем да им обръщаме внимание и пак ще се чувстваме щастливи. Това е една песен, която направихме заедно с известния рапър NDOE, който много харесвам и се радвам, че се съгласи да участва с мен в тази песен.

Фокус: Последната песен, която издадохте преди „Кеш“ малко стресна Вашите фенове, тъй като е озаглавена „Последната песен“. Във виртуалното пространство дори се появиха коментари, гласящи „Това последната песен на Графа ли е?“. Можем ли официално да успокоим всички, че това не е последната Ви песен?

Владимир Ампов – Графа: Определено и както видяхме следващата нова песен, която издадох беше „Кеш“. Освен това новият ми албум ще излезе в началото на юни. Той ще бъде доста силен и се надявам, че хората ще го харесат. Има много песни, които тепърва ще излизат.

Фокус: Кои песни успяват по-лесно да се наложат – тези, които имат видео клипове или тези, които са без такива?

Владимир Ампов – Графа: Видеата винаги помагат, защото в наши дни хората „слушат“ предимно с очите си. В ерата на интернет една песен трябва да има видео, било то дори lyric – само с картинки или текст. Задължително е да има някаква визуализация, за да може песента да се възприеме по-лесно.

Фокус: Какво Ви носят феновете и те ли са в основата на всички тези часове, които прекарвате на път, правейки музика, дори лишавайки се от сън?

Владимир Ампов – Графа: Да, това е така. Дори напоследък отново не спя много, защото подготвям новия ми албум. Например преди да дойда в Петрич снимах обложката, а предния ден снимахме клипа към песента „Кеш“. Това, което ме зарежда са пълните зали, разпродадените билети, хората, отношението, нещата, които ми пишат, продадените албуми и така нататък. Най-радостното е, че по някакъв начин думите влияят на хората.

Фокус: Освен изпълнител сте и продуцент. Там какво се случва и какви са очакванията Ви за бъдещето на българската музика?

Владимир Ампов – Графа: Съвсем скоро беше първият самостоятелен концерт на Михаела Филева в зала № 1 на НДК. Той беше изцяло разпродаден, което всъщност е изключително голям успех за нея, но и за нас като продуценти. Това за мен винаги е бил пътя – един артист, когато започне да прави собствени концерти в зали, то това означава, че има истински фенове. В днешното време има много артисти, които имат гледания и харесвания в социалните мрежи и платформите за видео споделяне, но това не винаги е гаранция, че  имат истински фенове и то за дълго.

Фокус: Всъщност, както казва ѝ един ваш колега – някои правят проекти, може би са архитекти, а други правят песни.

Владимир Ампов – Графа: Да, така е. Затова винаги повтарям на нашите артисти, но и на други, тепърва и в музикалния телевизионен формат, в който участвам по една от националните телевизии – най-важното е музиката да е движещата сила, а не парите и славата, защото парите и славата много бързо могат да изчезнат, а музиката не би трябвало. Тоест когато музиката остане, това означава, че изпълнителят си е свършил добре работата.

Ливия НИНОВА