Владимир Владимиров: В Държавния архив във Варна съхраняваме историята на града и областта

Владимир Владимиров, началник на Държавен архив – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Владимиров разкажете за Вашата традиционна инициатива на отворени врати по повод празника на българския архивист?

Владимир Владимиров: 10 октомври е празник на българския архивист.  Преди доста време, през 1951 година, на тази дата е издаден указ на Президиума на Народното събрание, който обуславя развитието на държавен архивен фонд.

Фокус: Колко служители работят в Държавния архив във Варна?

Владимир Владимиров: Седем души сме в Архива. Един от нас е реставратор, който реставрира документи на четири архива – Шумен, Варна, Търговище и Добрич. Традиционно всяка година обявяваме Ден на отворени врати, в който всеки може да дойде и да се запознае с работата ни. Това го правим с цел да покажем, защото много хора все още ни бъркат. Мислят, че сме нещо абсолютно секретно, а всъщност документите, които съхраняваме са отворени за всички, които се интересуват от тях.

Фокус: Казахте някои хора не познават Вашата дейност, заплаща ли се такса, която се заплаща? Всеки ли може да дойде?

Владимир Владимиров: Всеки пълнолетен гражданин може да дойде и да ползва документите. Такси има след като се уточни какво точно иска да ползва той. Таксата е от пет лева, срещу които се получава абонаментна карта, важаща за абсолютно всички архиви в страната.

Фокус: При Вас мотат да бъдат разгледани различни картички, снимки. Какво търсят най-често посетителите на Архива?

Владимир Владимиров: Ние съхраняваме огромен обем разнообразна документация. Съхраняваме историята на града и областта във всяко едно отношение – спорт, политика, култура, икономика и така нататък. Така че всеки търси информация според интересите си. Краеведите например, работят по една тема. Спортистите – по друга и така нататък.

Фокус: Наскоро беше открита изложбата на художника Христо Наумов Ботев. Той сподели с нас, че покрай Държавния архив е почерпил вдъхновение за картините си, посветени на Съединението. Има ли и други творци, които идват при Вас?

Владимир Владимиров: Иска ми се да е така, но Христо Наумов Ботев е наш голям приятел. Той подари картините, които и в момента са изложени при нас. Той наистина се вдъхнови много и ние изпитваме гордост от това нещо. В края на месеца предстои да покажем документи на Борис Георгиев, на когото е наречена варненската галерия. Те са малко като обем, но са много интересни, от периода, в който е бил ученик в Мъжката гимназия. Нещо, което предстои, говорих с дъщерята на известния актьор Кирил Господинов. Имаме голямото желание от 1 ноември ще направим една изложба с работно заглавие „85 години от рождението на Кирил Господинов или Баш майсторът завинаги“. Имаме уверението й, че след изложбата, дъщерята на актьора ще подари документи на актьора, които ще се съхраняват при нас.

Фокус: Има ли практика да Ви даряват документи, снимки, карти и други?

Владимир Владимиров: Разбира се. Това е нашата цел. Защото държавните учредения са длъжни са ни предават документи. Докато става въпрос за лични документи, единственият начин да ги получим е чрез волята на дарителите. Даже с гордост Ви казвам, че взехме огромен обем от документи на Христина Стоева, един варненски краевед и на един голям композитор Аран Барберян Датеф, варненец, който е включен в енциклопедията на Американския биографичен институт „500-те най-влиятелни личности на планетата“. Това с а изключително интересни документи. Все повече и повече се отваря вниманието към архивите. Говоря само за Варна, но предполагам, че е за цялата страна. Все повече млади хора идват, търсят информация. Много се надявам да е така и завбъдеще.

Диана СТОЕВА