Владимир Владимиров, директор на Държавен архив – Варна: През тази година получихме много нови документи на известни варненци

Директорът на Държавния архив във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Владимиров, колко души работят в Държавния архив във Варна към този момент и кое е най-ценното, което притежава институцията,  която управлявате, тя съхранява най-ценното от историята на града?

Владимир Владимиров: По щат в Държавен архив – Варна трябва да работят осем души. В момента работим с шест. Един от нас е реставратор, който реставрира документите на четири архива – Шумен, Варна, Търговище и Добрич.

Фокус: През изминалата година можете ли да се похвалите с нови постъпления?

Владимир Владимиров: Ние сме един от най-големите архиви. Смея да кажа, че след София сме ние. Водим някаква колегиална конкуренция с Пловдив. Но по принцип е ясно, най-големите градове имат най-богати архиви. Постоянно имаме нови постъпления, което мен изключително много ме радва, защото все повече и повече хора обръщат внимание на Държавния архив и разбират, че техните документи, след като се предадат, стават част от историята. Тази година имахме изключително интересни постъпления от нови хора, от известни варненци. Все пак нашата работа е да запазим историята на Варна и областта във всяка една сфера. Обработваме документите на великия български актьор Кирил Господинов. Получихме нови постъпления от бившия ректор на Медицинския университет доц. Георги Маринов, от писателя Марко Илиев. Списъкът е дълъг и ще изглежда, че се хваля.

Фокус: Какво търсят посетителите при Вас, има хора, които идват редовно?

Владимир Владимиров: Има, разбира се. За първото шестмесечие на тази година например, имахме над 130 читатели, които са посетили читалнята над 400 пъти.

Фокус: А от какво най-често се интересуват хората, които Ви посещават? Предимно историци или любители, които проучват миналото ли идват повече?

Владимир Владимиров: Ние съхраняваме всякакви документи за история на града и областта. Имаме документи на политически партии, на зъболекари, на спортисти, на музиканти. Във всяко едно отношение ние се стремим да запазим историята. Разбираемо е, че в град като Варна има всякакъв интерес. При нас идват хора да търсят имуществени въпроси, има хора краеведи, историци, археолози, които се интересуват по техните специалности. Един доктор, например, търси информация по медицински въпроси. За мен най-радостно е, че идват страшно много млади хора, дори ученици, които все повече и повече чуват за Държавния архив, докосват се до историята на този град.

Фокус: Обикновено, когато обявите Дни на отворени врати, един от най-интересните за публиката членове на Вашия екип е реставраторът. Колко време отнема обработката на един документ? В какво се изразява работата на този специалист?

Владимир Владимиров: Ние имаме лаборатория за възстановяване и реставрация на документи. За да запазим един документ за историята, трябва да се полагат грижи за него. Хартията не трябва да е защитена от пряка слънчева светлина, да на определена влажност, на определена температура. Когато има някакъв проблем се намесва нашият реставратор, който по определени правила се стреми да реставрира документа – ако е овлажнен, ако има мухъл или гъбички по него, ако е физически увреден – скъсан. Не може да се обясни с две думи, но наистина процесът е интересен за незапознатите.

Фокус: От години Регионалната библиотека във Варна има нужда от нова сграда. Знаем, че има и проект за такава, а може би някой ден тя ще стане факт. Какво е състоянието на материалния фонд на Архивите, имате ли нужда от нова сграда?

Владимир Владимиров: Имаме! Имаме огромна нужда от помещение за архивохранилище. В момента половината ни документи не са в хранилище, което отговаря на условията. Това го знаят и нашите ръководители от Държавна агенция „Архиви“. Трудно е! Много е трудно да се разреши проблем. Не става въпрос просто да се даде терен или някаква сграда. Тя трябва да отговаря на условия. Но е хубаво да се знае за това, че имаме нужда от такова нещо. Но аз лично винаги съм бил оптимист и очаквам помощ отвсякъде.

Фокус: Но мястото, на което се намира сградата на Архива е хубаво, свързано е с историята на града.

Владимир Владимиров: Мястото, на което се намираме наистина е исторически свързано с историята на града и на България, но в случая говорим за архивохранилище. То трябва да отговаря на определени условия. Ние в тази сграда нямаме физическата възможност да наредим тези огромни масиви документи.

Фокус: На финала на разговора ни, какво искате да пожелаете?

Владимир Владимиров: Искам да кажа на хората да не забравят, че ние съхраняваме документи, не самоцелно. Това са техните документи и те са част от историята.

Диана СТОЕВА