Владимир Владимиров, Държавен архив – Варна: Читателите ни са предимно млади хора -ученици и студенти, краеведи, научни работници

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Владимир Владимиров, началник отдел на Държавен архив – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 Фокус: Г-н Владимиров, на 10 октомври отбелязвате 65 години от създаването на Държавен архив – Варна. Какво подготвихте за празника?

 Владимир Владимиров: На днешния ден през 1951 година се създава системата на държавните архиви с Указ № 515, което означава всъщност, че нашата архивна система днес празнува 66 години. Следващата година – 1952, са създадени няколко архива, между които и Държавен архив – Варна. Затова отбелязваме 65 години от създаването на институцията в града. По този повод ние сме експонирали изложба, която показва нашето развитие като институция и като териториален архив от създаването до наши дни. Представяме и документи, които сме преценили, че са по-интересни, сред които рисунки, посветени на Държавен архив, малко с хумористична тематика, нови постъпления, които са постъпили при нас в близките години.

Фокус: Вие винаги казвате, че всеки едни документ, който се съхранява в Държавен архив – Варна, е ценен сам по себе си. Има ли нови документи, които са постъпили в архива?

Владимир Владимиров: В Държавен архив – Варна се съхраняват документи, които отразяват развитието на града и областта. Това не са само документи на институции, но и на личности. През миналата година взехме много интересни документи на знакови фигури за Варна и за областта – Борислав Дряновски, който има награда „Варна“, доц. Хаджолян,  на краеведа Борис Борисов. При нас постоянно постъпват документи.

Фокус: Колко са посетителите на Държавен архив – Варна и какви са тенденциите през годините?

Владимир Владимиров: 78 читатели са посетили Държавен архив – Варна през първото шестмесечие на 2017 година. За миналата година читателите са 176 души. Тази тенденция като брой се запазва в годините. Преди години имаше масова вълна, когато се връщаха имоти. Тогава наистина хората, които посещаваха архива за архивна информация, бяха в пъти повече. Постепенно намаляха след това и сега се поддържа този брой читатели. Това са предимно млади хора -ученици и студенти, краеведи, научни работници. Има и такива, които се явяват по имуществени въпроси.

Фокус: Как се ползват документите в архива?

Владимир Владимиров: Всеки гражданин може да посети Държавен архив – Варна. Може да ползва нашия научно-справочен апарат. След това се подава заявление и поръчка за изнасяне и предоставяне на архивните документи, които е набелязал.

Фокус: Каква е фондовата наличност на архива?

Владимир Владимиров: Това е интересна тема, защото при нас общоприетата мярка за изчисляване на количество архиви е в линеен метър. В Държавен архив – Варна се съхраняват около 4 000 линейни метра архиви. Като наредите лист върху лист това е над 4 километра. Това са милиони страници информация.

Фокус: А по отношение на дигитализация на документите?

Владимир Владимиров: Това е също наболял въпрос, защото от 2012 година. Държавен архив – Варна се занимава с дигитализация на документи. Стартирала е наша интернет страница, в която може да се ползва информационна система на държавните архиви. Засега в нея са въведени документите на ниво описание, а самата дигитализация като изображение на документа също се работи, но според възможностите ни, което е една страшно малка част от това, което съхраняваме. Става много бавно, много трудоемко, не разполагаме и със супер модерна техника и достатъчно кадри. Държавен архив – Варна работи и по проект на Държавна агенция „Архиви“ с мемориала „Яд ва-Шем“. От миналата година досега по този проект вече са дигитализирани около 2 терабайта документи. Държавен архив – Варна дигитализира документи по този проект на още седем архива.

Фокус: С какви проблеми се сблъсквате в ежедневието си?

 Владимир Владимиров: Трудностите, които изпитваме в ежедневната си работа, са от техническо естество. Ние сме бюджетно предприятие, което изпитва хроничен недостиг на средства. Отворени сме към всякакви предложения и помощ, особено в техническо отношение. При нас потребителите имат съвсем различни изисквания и нашата работа е да се съобразяваме с тях. Но да не забравяме, че днес е празник. Отбелязваме 66 години от създаването на агенцията, 65 години на доста архиви. От мое име и от името на колегите поздравяваме всички наши колеги в страната.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА