Владимир Георгиев, изпълнителен директор на винарна: С римски възстановки и българска духова музика Свищов ще отбележи Празника на виното и лозята – Трион Зарезан

С римски възстановки и българска духова музика Свищов ще отбележи Празника на виното и лозята – Трион Зарезан. Тържеството се организира от най-голямата винарна в региона, обясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново изпълнителният директор на предприятието Владимир Георгиев.  Прочетете повече за програмата и развитието на винопроизводството в региона в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Георгиева, какво ще включва програмата за Трифон Зарезан в Свищов през настоящата година?

Владимир Георгиев: И тази година, традиционно, ние ще отбележим Празника на лозята и виното. Без съмнение, ние сме едно от култовите предприятия в Свищов. Нашата винарна съществува като такава вече повече от 70 години, а в сегашния си вид е направена преди около 40 години. Така, че мога да обобщя, че Свищов е свикнал да ни възприема като част от града и неизменима част от местния бизнес. Естествено, ние всяка година отбелязваме този празник и сега ще проведем нашето традиционно зарязване на лозята. Това ще се случи в сутринта на 14-ти февруари. Ще има програма. В нея ще участва групата, която често каним на наши празненства, за римски възстановки. Вашите читатели вероятно знаят, че ние прокарваме в нашите вина тази римска линия, която датира от много отдавна. Свързваме производството си с римския легион, който 400 години е бил на мястото на Свищов, под името Нове и е пазил границата на Римската империя. Без съмнение традицията на винопроизводството в региона датира и от преди римляните, но именно нея, ние се опитваме да запазим, съхраним и продължим, естествено.

Фокус: Тази група, която споменахте, някаква специална възстановка ли ще прави и ще вкарате ли по някакъв начин в програмата и българския фолклор?

Владимир Георгиев: Самата възстановка ще представи традиционното почитане на римския бог на виното Дионис, плюс зарязването на лозите, което се е извършвало още по времето на Римската империя. Българският фолклор ще е вплетен с участието на народен духов оркестър, който също ще е на място – при лозята. След това ще направим коктейл и в самата винарна. Ще представим на нашите гости новите си линии, новия цех за винопроизводство и новата административна сграда.

Фокус: Освен групата и духовият оркестър, дали очаквате други гости. Кого сте поканили?

Владимир Георгиев: Ние сме поканили елита на града – общинските съветници, кметът Генчо Генчев, поканили сме един от депутатите от Великотърновски многомандатен регион, който има пряка връзка със Свищов – Станислава Стоянова. Освен това очакваме шефовете на най-големите предприятия в Свищов, както и много хора, които са свързани с града, и които традиционно, всяка година каним и те се отзовават.

Фокус: На първо място Вие споменахте общинските съветници от Свищов, както и ръководството на Общината. Дали може да обобщим, тъй като Вие редовно помагате при организацията на различни събития, в какво се изразяваше сътрудничеството Ви с Общината, през миналата година?

Владимир Георгиев: През миналата година ние подпомогнахме , а и взехме участие в Празника на града – Свищовски лозници. Подпомогнахме и някои от Новогодишните инициативи на Общината. Това са двата основни празника, които описват нашето сътрудничество и показват, че съвместните ни дейности дават много добри и ползотворни резултати. Без съмнение ние сме едно от най-големите предприятия в региона. С новите масиви, които купихме, ние вече имаме около  4 хиляди декара лозя, което прави нашия лозов масив втори по големина в България. Така, че, ние без съмнение винаги сме на разположение на Общината и се надявам доброто ни съвместно сътрудничество да продължи и за напред.

Фокус: В духа на предстоящия празник, нека се върнем малко назад във времето и да разкажем повече за винарските традиции в Свищов. Какво вино се произвежда в региона, какво харесват жителите и какви са промените във вкусовете, в сравнение с миналото?

Владимир Георгиев: Точно така, има промени във вкусовете на потребителите. Без съмнение червеното вино, което се произвежда в региона, е традиционно. Става въпрос за червеното вино от Северна България, което не е така тежко и гъсто, както е в Южна България. Това се цени все повече – свежият вкус, който северното червено вино има. Без съмнение, обаче, това, което е хит сред потребителите и на пазара, в последните години, са белите вина. Белите вина от Северна България, особено от Свищовския регион – региона на Горчивка, са без конкуренция в българските вина. Не може да се намери конкурент  в бялото вино, произвеждано в Северните региони на България, защото в Южна България бялото вино и гроздето за бяло вино, са в доста висока захарност, тъй като там е по-топло. Докато при нас се достига тази свежест, която всъщност е основният аргумент да се пие бяло вино. То се пие заради свежестта, затова се консумира и охладено, а не топло – за да се почувстват всички аромати.

Фокус: Как стои у нас въпросът с розето, тъй като споменахме бяло и червено вино? То, като, че ли не е много популярно у нас?

Владимир Георгиев: Да, за съжаление има такъв момент. Ако гледаме потреблението на вино в световен мащаб, това на розето нараства най-бързо и може би е дори единственото потребление на вино, което расте сериозно. У нас не е така, поне на този етап.

Фокус: Каква е причината, според Вас, след като в световен мащаб розето се търси много?

Владимир Георгиев: От една страна за това е виновна ниската популярност на розето у нас. От друга страна голяма част от хората, до колкото съм говорил  потребителски групи, смятат, че розето е по-слабо вино, което не е така. Докато в другите държави розето се пие наравно с бялото, при нас има определено недооценяване на розето. Но ние все пак вървим към европейските вкусове, така, че потреблението на бяло вино и розе, ще бъде наистина водещо в следващите години.

Фокус: Пожелаваме Ви весел празник, на Вас и всички жители на община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА