Владимир Кисьов, СДС: Начело на ЕК трябва да застане визионер, който има смелостта да изложи позиции за бъдещото преструктуриране на ЕС

 

 

Владимир Кисьов, член на НС на СДС, в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Кисьов, очаквахме процедурата да бъде трудна, но може би не чак толкова. Изненадваща ли е невъзможността за постигането на решение?

Владимир Кисьов: За мен не е изненадваща, защото виждаме колко разнообразен е Европарламентът този път, колко партии, представители има в него. Съвсем друга е структурата и не може лесно да се постигне този консенсус, който е необходим за избора на 4-те големи, нека така да ги нарека.

Водещ: В случая най-апетитната хапка очевидно е постът председател на Европейската комисия. Само постът ли е залогът или от това кой ще застане начело на Комисията пък зависи накъде ще поеме Европа?

Владимир Кисьов: И двете неща имат значение. Първо, това трябва да е политик, който е визионер, който има смелостта да изложи позиции, да не се правят чак толкова много компромиси, представяйки решенията за преструктуриране на ЕС в бъдеще. За съжаление не са много тези политици и тези визионери, които са в настоящия момент налични за избор на председател на Европейската комисия. Оттам идва и голямото затруднение. Разбира се, има и позиции на отделни политици, отстоявани от личното его, които не са най-точните. Пренебрегнатият общ принцип за шпицен кандидатите говори, че не се съобразиха тези политици с това, което се подсказва в Лисабонския договор и това, което беше прието на основата на Лисабонския договор – да има тези шпицен кандидати, с които да бъде запознато обществото и да бъде избран с по-ясни критерии председател на Европейската комисия.

Водещ: Откривате ли нужните качества в имената, които най-много се тиражират, в случая говорим за Тимерманс, доскоро говорихме за Вебер. Очевидно няма да е той на поста.

Владимир Кисьов: Така, както показва последното развитие на събитията, няма да е Вебер. Аз и преди това съм заявявал в медиите, че Тимерманс притежава необходимите качества. Той е познат, знаят се неговите позиции, знаят се позициите му и като социалист спрямо политиката спрямо Русия, санкциите, неща, които са необходими за решаване на други геополитически спорове. Така че той би бил подходящ, но виждате там съпротивата на други лидери, което поставя силно под въпрос неговия избор.

Водещ: И сега имаме ясна заявка за следването на определени вътрешни държавни интереси от лидерите. В такъв случай да очакваме ли по-различен подход към политиките изобщо в хода на целия този нов мандат?

Владимир Кисьов: Аз мисля, че който и да заеме позицията и поста като председател на Европейската комисия, независимо чий представител,  за да си върши работата, ще се съобрази с това, което е необходимо да се направи за бъдещето. Виждате много пъти промяна в политиката – едно се говори преди избори, друго се върши след изборите, и промяната в поведението, независимо от коя политическа сила е избраният кандидат.

Водещ: Тоест компромисът ще бъде неизбежен в един момент?

Владимир Кисьов: Неизбежен е, разбира се. В едно такова сложно управление компромисът е неизбежен. Въпросът е този компромис да бъде в интерес на гражданите и в интерес на всички страни членки.

Водещ: Стана ясно, страната ни е отказала поста „Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността“, по-важен очевидно ни е комисарският пост. Правилен ход ли беше това?

Владимир Кисьов: Всичкото това, което се коментира толкова много в медиите, надали е точно така. Тези дискусии дали точно по този начин са протекли зад вратите, не е ясно. Това са неща, които се пускат за дискусии, за да можеш да отстояваш по-лесно това, което на теб ти се иска. Аз по никакъв начин не мога да приема, че две българки биха заели такива важни постове едновременно, и не бих приел, че Кристалина Георгиева биха я избрали за председател на Европейската комисия.

Водещ: Докога очаквате да се проточи цялата процедура по избор?

Владимир Кисьов: Дай Боже да се случи час по-скоро, защото пред Европейския съюз седят много важни проблеми, единият от които е разбира се Брекзит, а без стартиране работата на новата ЕК, не може и да се взимат много такива решения, които са в интерес на Европейския съюз. Така че дано продължаващите  дискусии да определят председател на Европейската комисия. А другото все пак ще е баланс между отделните политически сили, политически фракции, представени в Европарламента, за останалите постове.

Водещ: Поглед и към една друга тема – Русия се завръща в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, разбира се не без определени условия и под знака на санкциите. Но какво наложи това решение близо пет години по-късно след формалното излизане от организацията на Русия?

Владимир Кисьов: Този въпрос и моята политическа сила го зададе официално в медиите – какво е поведението на Европейския съюз и на европейските политици, след като нищо от това, което принуди ПАСЕ да вземе решение за отнемане правото на глас и участие в управляващите органи на Парламентарната асамблея, какво се промени в положителна посока, за да бъде взето едно такова решение за възстановяване правата изцяло на руската делегация, която фактически се самоизключи от Парламентарната асамблея на Европа. Този въпрос стои пред всички нас, пред всички хора, които са за спазване на правилата, на международните споразумения. И няма сериозно обяснение в настоящия момент.

Водещ: Ако факторите не са променени за този период от формалното й излизане, тогава кои са истинските причини това решение да бъде взето в крайна сметка?

Владимир Кисьов: Истинските причини са на някои от по-големите, така, както се разбира, по-големите държави, представители в ПАСЕ, които са повлияли при взимането на решение, може би за омекотяване общо на взаимоотношенията с Русия. Но омекотяване на взаимоотношенията на фона на икономическите санкции, не виждам какво би допринесло, освен да има допълнителни разправии в ПАСЕ по различни тематики.

Водещ: Може ли това да доведе до вълна от излизане на други страни- членки на организацията, волята за което пък си пролича ясно?

Владимир Кисьов: Виждате, че има такива настроения за излизане на други страни, защото след като се нарушават някои норми на поведение и след като се сменят решения, които са взети на основание на агресията на Русия в Украйна и окупацията на Крим, особено прибалтийските държави имат сериозно отношение и сериозен страх от бъдещо поведение на Русия като техен съсед.

Водещ: Има ли промяна, или поне индикация за такава, в двустранните отношения Русия – ЕС?

Владимир Кисьов: Особена индикация няма за промяна на отношенията. Както виждате санкциите бяха удължени, което означава, че особена промяна няма. Тук-таме има гласове, които се чуват за свалянето на санкциите. Но какъв е пък начинът, за да кажеш една държава да има нормални външнополитически и външноикономически отношения с останалата част на света.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА