Владимир Маринов, АБВ: Трябва да се сложи край на порочната практика пари за общините да се отпускат единствено на по-симпатичните и по-удобни на правителството

Снимка: пресцентър на ПП АБВ

 

Владимир Маринов, зам.-председател на АБВ в интервю за дневния информационен блок на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Маринов, категорично заявихте готовността за участие на местните избори в над 170 общини, вероятно плод на много работа и разговори по места. Удовлетворяваща ли е тази заявки, с която се впускате в битката и как оценявате шансовете за успех, разбира се на този етап?

Владимир Маринов: Благодаря за коректния въпрос, искам да кажа, че това е плод на огромни усилия, които полагат структурите ни по места, усилия, които полагаме ние на централно ниво, множество разговори, множество срещи. Знаете ли, аз лично се чувствам удовлетворен от хода на събитията към днешна дата, виждам желание у хората, виждам желание на обществото за промяна и считам, че АБВ е формация, която може да предложи такава със своите представители по места. В момента точно ме хващате да се връщам от Пазарджик, където обявихме кандидатурата ни за кмет на Община Пазарджик г-н Атанас Шопов – изключителен професионалист, невероятно поведение в опозиция в доскорошния мандат. Такива кандидатури като него и всички останали, които сме направили досега в страната ни правят щастливи, особено когато това е реализация за хора, които от първия ден са повярвали в качествата и в идеите на АБВ. Нещата мисля вървят на този етап добре.

Водещ: Сам казахте, на места много лесно е постигнатото споразумение за коалиране, на други обаче нещата не стоят точно така. Знаем повече от месец вече продължат разговорите ви с БСП. Къде можем да очертаем обединяващите линии при тези разговори?

Владимир Маринов: За радост или за съжаление, честно да ви кажа аз също съм малко объркан в отговора си.  Успяхме с колегите от БСП да започнем такива разговори, както вие сама спомнехте преди повече от месец, месец и половина вече. Там, където нещата са ясни, те на практика бяха и реализирани по най-бързия възможен начин, с абсолютен консенсус между двете организации. За съжаление останаха такива места, където поради една или друга причина, не искам да изпадам в конкретика за  упорството на коя от двете политически сили не е позволило това сближаване. За съжаление не успяхме а постигнем резултати или поне на този етап не успяхме да ги постигнем, във връзка с различната гледна точка. А позициите, които ни сближават, аз мисля, че не може еднозначно да бъдат определени, защото всяка община има своята специфика, всяко населено място има, както общи и национални, но то има и своите индивидуални проблеми. Начинът, по който ние предлагаме те да бъдат решени, начинът, по който предлагат представителите и на БСП, и на други наши коалиционни партньори, трябва да намерят допирна точка, за да имаме обща позиция, където това не е факт, за съжаление не можем да постигнем успех. Въпреки това, искам да обърна внимание на това, че за първи път от години с колегите от БСП водим действително конструктивен разговор. Да, ние сме наясно от първия ден, че нещата няма да се получат в тяхната цялост, но трябваше да бъде поставено началото, защото обществото очаква това от нас. Считам, че ние оправдаваме напълно неговите очаквания и мисля там, където сме успели да сближим позиции и сега ще се явим съвместно на предстоящите местни избори, успехите ще дойдат неминуемо. Просто няма как да не дойдат, аз виждам енергията, с която и нашите местни структури и колегите от БСП се включват в предстоящата кампания и скоростта, която набираме в момента там, където сме заедно, действително ще покажем, че обединението вляво е неизбежно и ние трябва да вървим към него колкото и да е трудно и каквото и да ни коства. Считам, че само така  можем да доведем до добър край това, което ние от АБВ многократно заявяваме, че трябва да се сложи край на сливане на партия с държава, каквото ГЕРБ последните години се опитват да постигнат. За жалост мога да кажа, че на много места са го постигнали.

Водещ: Там ли откривате ключа към успеха, поне за тези предстоящ избори в това, както казахте- неизбежно обединение вляво?

Владимир Маринов: Ние от тези 170 общини, които обявихме в началото на седмицата с готовност за участие в местните избори, в по-голямата част от тях, чисто процентно, участваме самостоятелно. Ние имаме своите достойни кандидати и за кметове на населени места, и за общински съветници, и за кметове на общини. Безспорно обединени сме по-силни, няма какво да се заблуждаваме, това е истината. Но там, където това не може да се случи, ние трябва да покажем потенциала си, като считам, че в АБВ многократно сме доказали. Да, вероятно ние не сме колос на политическата сцена, но АБВ разполага с потенциал, на койот биха завидели и най-големите политически сили. Уверявам ви, че в АБВ има невероятно количество качествени хора, които познават населените си места, познават общините, знаят болките на хората, имат конкретни решения, имат конкретни предложения за това. Надявам се на предстоящите избори, преминавайки от първи към втори тур, там където можем да срещнем подкрепа, както от БСП към нас, така и от на към БСП отново да проведем едни конструктивни разговори, които да доведат до успешен край. В крайна сметка лявото трябва да победи, в това ние сме убедени, защото това е началото на края, който сме си поставили да дадем с тези избори на управляващата вече 10 години политическа сила.

Водещ: Споменахме в началото на нашия разговор вече решенията за Пазарджик, знаете обаче най-голямата интрига, безспорно се очаква за градовете Пловдив и София. Там има ли вече яснота или разговорите продължават?

Владимир Маринов: Яснота към този момент няма. Това което мога да кажа- към днешна дата в Пловдив се води интензивен диалог с колегите по райони на общинско ниво. С БСП за съжаление мога да кажа, че към днешна дата не сме постигнали нищо конкретно, което да си позволя да обява пред вас, а и не би било коректно предвид течащите и в момента разговори за Пловдив. За София нашата конференция ще бъде в края на месеца, където ще бъдат номинирани кандидатите ни за районни кметове, кандидатите ни за общински съветници, за водачи на листите ни и евентуално ще бъде коментирано решение за подкрепа на кандидат на общински съвет. Тъй като знаете, че конкретно в столицата все още с много малки изключения на практика се коментират имена, но няма нищо конкретно на хоризонта. Ние също имаме своите предложения и идеи за номиниране на кандидата за кмет на Столична община. В процес са множество разговори и преговори на всички нива. В момента текат тези процеси, считам, че също ще покажем потенциала, с който разполага АБВ и ще допринесем за това София да бъде един по-различен европейски град.

Водещ: Колко важни са обаче местните избори? Постилат ли те пътя за парламентарните избори, особено пък за партиите, извън Народното събрание?

Владимир Маринов: Ние в АБВ не сме подценили никога нито един избор. Излишно е да подчертавам важността на местния вот. Местната власт всъщност е властта, която е близка до хората. Местната власт е тази, която решава наболелите проблеми, злободневните, тези, които веднага могат да бъдат решени от кмета на селото, от Общинския съвет, от общинския съветник. Може даже да върнем историята назад и да припомним Негово величество Сакскобургготски влезе в България с гръм и трясък. Управлението на страната за жалост подцени местните избори и това доведе до края на НДСВ или не точно до края, но до една партия със затихващи функции. Подценяването на местния вот е много голяма грешка, от моя гледна точка и ние в момента влагаме, уверявам ви, целия си потенциал и ресурс, който имаме, за да се представим достойно на тези избори. А дали ще бъдат катализатор на някакви следващи събития – това е въпрос, който така или иначе ще намери своя отговор, през  2021 г. ни предстоят избори. Дори и така погледнато означава, че местният вот ще има огромна значение за това, което предстои да се случи в България, да оставим настрана подчертаните от вас флагмани на местното самоуправление в София, Пловдив и Варна. Това са градовете, които при различен избор от досегашния биха могли да поставяте едно ново начало и една съвсем нова и различна конфигурация на политическата сцена на национално ниво.

Водещ: Очаквате ли да видим една традиционно компроматна кампания? Да видим поредни теми, които ще бъдат политизирани или поне ще има опити за това?

Владимир Маринов: Ако вземем за пример последните няколко избора, в това число евроизборите, парламентарни в национален парламент или местни, аз мисля, че и тези няма да бъдат изключение. Това е тенденция, която не считам, че е особено приятна на обществото вече. За мен лично компроматната война достига своите уродливи нива, извинявам се за израза, но това е самият факт. Жалкото е, че като дойде време за избори, ние не говорим за политики. Ние не говорим за това какво предлагаме, а говорим за това какво не е свършил другият. За мен обществото очаква днес да чуе на местно ниво какво конкретно предлагаме и как мислим да го реализираме. Само обяснението на фактите и наслагване на фактология кой какво е свършил до момента или кой какво не е свършил много отдавна не върши работа. Очернянето, персонализирането на битката, оклеветяването, унищожаването на човешки съдби, създаването на напрежение в семействата на хора, в последствие една хвърлена дума се отразява жестоко и тежко върху семейства, деца, близки, роднини и върху самия човек,  недоказана във времето, без значение какво твърди обществото, остава винаги. Затова ние от АБВ и този път декларираме, че ще водим изключително коректна, толерантна кампания, като ще коментираме единствени само възможностите и начините, с които смятаме да достигнем поетите ангажименти към обществото, пред населението на съответното населено място. Нямаме намерение да се занимаваме с подобни неща, да изпадаме в дребнотемия. В крайна сметка всички ние сме хора и политиците, никой не е дошъл от космоса. Ние сме представителна извадка на обществото и следва да представим на това общество, че можем да работим и да имаме все пак нормално поведение помежду си, както би следвало да бъде в цивилизования свят.

Водещ: За финал, господин Маринов, кажете ни – кои резултати АБВ ще приеме като добри, като позитивни и кой е най-оптимистичният сценарий?

Владимир Маринов: Не бих искал да затварям положителните резултати в рамки. Всеки един спечелен избор за нас би бил положителен. Няма как да го омаловажим успеха, за нас всяка община, всяко населено място има своето значение. Разбира се, програма минимум е затвърждаване на резултатите на 2015 г. и разбира се, надграждане на това, което сме постигнали. Нямам никакви съмнения, че ние това ще го постигнем, защото виждаме енергията, желанието в структурите ни, желанието на всички хора, които работят в рамките на ПП АБВ и огромните усилия, която ние полагаме като ръководство да бъдем максимално консенсусни, максимално приемливи. Всичко това в името на един по-добър живот на децата, на родителите, на населените места след изборите през октомври и балотажа евентуално през ноември. Така че не мога да си позволя да кажа, ако ще спечелим 10, 15 или 30 общини, това за нас ще бъде огромно щастие. За нас би било щастие да направим така, че да допринесем хората да живеят по-добре. Това може да бъде постигнато не само със спечелването на кметски мандат. Това може да бъде постигнато с избора на наши представители в общинските съвети. Защото, все пак това е невероятна отговорност, но вие знаете, че общинските съвети много често или помагат и могат да бъдат лявата или дясната ръка на кмета, в същото време могат да направят така, че един кмет да не може да свърши нищо. Така че тук нещата са трудни за рамкиране в цифри и абсолютизиране. Всяко едно спечелено населено място, всяка една община, всеки един общински съвет за нас има еднаква стойност и ние ще направим всичко възможно те да бъдат колкото е възможно повече, защото това ще гарантира реализация на основните идеи, които ние имаме в националната платформа за предстоящите избори. Ако позволите, с две думи- те  касаят така необходимата децентрализация на общините. Общините трябва да бъдат самостоятелни, ние нямаме никакво съмнение и колебание за това. Трябва да се сложи точка на порочния начин на работа да се управляват общините като с постановление на Министерски съвет се отпускат средства спрямо това кой е по-симпатичен или кой, грубо казано, може да коленичи по-добре пред правителството. Крайно време е да се направи така, че тази самостоятелност, да даде възможност в крайна сметка на тези общини сами да отговарят в съответните региони на планиране за това, което трябва да се случи, да има приоритети за това райониране на страната. България остава единствената държава в ЕС, в която абсолютно всичко е централизирано. Какво означава за един общински кмет да привлече една инвестиция? Той привлича инвестицията, общината получава парите за строителното разрешение за подмяна на предназначението, за въвеждане в експлоатация, получава таксите за данък сгради и такса смет и грубо казано с това приходите на общинския бюджет приключват. А едно голямо предприятие на територията на дадена община, всичко що е корпоративен данък, ДОД, всякакви видове осигуровки, ДДС, всичко останало като косвени и преки данъци, отиват в Националния бюджет, и в ръцете на министъра на финансите. На премиера на държава е правото да реши на коя община колко пари да отпусне. Това според нас е порочна практика. Общините трябва да вземат бъдещата си в своите ръце, а това може да се случи само с категорична децентрализация на общинската и местната власт. В противен случай България не я очаква нищо добро. Ние виждаме обезлюдяването на Северозапад, за жалост, то вече е факт и в Централна и Северна България. За жалост, с тъга мога да кажа, че такива процеси се забелязват вече и, като изключим Варна, на Североизток. Достигат заплашителни граници.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА