Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев: Неврокопският край винаги е бил много буден и хората са участвали във всички борби за свобода

Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Москов, какво е за жителите на Община Гоце Делчев Балканската война?

Владимир Москов: За нас Балканската война е освободителна война. През този период се освобождава и нашият град, който в по-старо време се е казвал Неврокоп. В историята на всеки народ има събития, които са знакови и съдбовни за неговото развитие и които оставят дълбоки следи. Балканската война е едно такова огромно събитие, чрез което получаваме нашата свобода. През 1912 година срещу Османската империя се изправят 4 държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, обединени в Балкански съюз. Целта е да бъдат освободени земи в европейската част на империята, населени предимно с християни, и да се даде възможност на хората там да се развиват свободно в обществено-икономическо отношение. След започване на военните действия след първите поражения на турската армия, в целия район е въведено военно положение и започват масови арести, инквизиции и убийства. В отговор на това населението от Неврокопския край масово се включва във въоръжена борба за подпомагане на настъпващата армия и освобождението на района. Повече от 700 неврокопчани се включват в отрядите на македоно-одринското опълчение, участват в боевете за освобождението на Македония и Одринската Тракия. 150 са участниците в доброволческите отряди, а над 300 души се включват в местните чети на ВМРО и четите на организацията, които преминават границата. Стотици са мобилизирани в местните милиции на град Неврокоп и селата от Неврокопска околия. На 15 октомври местните чети на Стоян Филипов и Стоян Мълчанков водят кръвопролитни сражения с турския аскер  и башибозук над село Марчево, в местността Голак. След разгрома на 41-ви турски полк при село Елешница, турците отстъпват на юг и изоставят без бой нашия град. В тази ситуация местният революционен комитет поема отговорността за овладяването на града и за оказването на подкрепа на настъпващата българска армия. Създаденият боен въоръжен отряд превзема турската казарма в града и освобождава арестуваните стотици българи от селата и околията. На 18 октомври в града влизат четите на местния революционен комитет, начело с войводите Димитър Арнаудов, Александър Буйнов, Стоян Мълчанков и Тодор Паница. Същата вечер в Неврокоп влизат и настъпващите от Банско обединени чети на Христо Чернопеев, Михаил Чаков, Йонко Вапцаров и Пейо Яворов. Рано сутринта на 18 октомври в Неврокоп пристигат и бойците на Родопския отряд, начело с генерал Стилиян Ковачев. За първи кмет е обявен поетът и революционер Пейо Яворов. Казвам тези неща, защото са свързани пряко с Балканската война.

Фокус: Важен ли е подвигът на жителите на Гоце Делчев?

Владимир Москов: Подвигът на местното население е много важен. Той е огромен и е пример за родолюбие, патриотизъм и саможертва. Без този подвиг сигурно нямаше да ни има днес. Няма нищо случайно или изненадващо в подвига на нашите предци. Неврокопският край винаги е бил много буден и хората са участвали във всички борби за свобода. Имаме дори трима славни неврокопчани, които са били опълченци от Ботевата чета – Тодор Стоянов и Янко Стоянов, както и Атанас Свещаров. В опълчението се включват доста доброволци от нашия край. В оцелелите сведения до днес се открояват имената на 25 опълченци от града и околията. По броя на своите доброволци Неврокопския край се нарежда на трето място от регионите в Македония, след Битоля и Охрид. Част от тях участват по-рано в легията на Георги Раковски, четата на Филип Тотю и четата на Христо Ботев. Всички оцелели опълченци след опълчението са активни обществени дейци и продължават борбата си за освобождението на българите от Македония и Одринска Тракия. Много от тях се включват във ВМОРО, оставайки до края на живота си верни на националната идея за освобождението на всички български земи. Тъй като говорим за подвига на неврокопчани бих искал да спомена, че загинали участници от Неврокоп по време на Първата световна война, са 60 души, а във Втората световна война участници са 663 души, като от тях 22-ма са загинали. Всичко това показва, че населението от нашия край винаги е било будно и родолюбиво, готово за революция и на саможертва в борбата срещу тираните.

Фокус: Какви са Вашите впечатления – знаят ли достатъчно местните за този епизод от нашата история и пазят ли спомена за героите ни?

Владимир Москов: Искам да призная, че не съм сигурен дали много хора знаят и се интересуват за този период от нашата история и изобщо от историята. За съжаление това важи особено много за младите хора, които според мен нямат особен интерес и мотивация да знаят миналото си, а това е огромна грешка на цялото ни общество. За радост живеем във време, в което достъпът до информация е много лесен и всеки, който се интересува от нещо може лесно да стигне до него. Друг е въпросът до колко е полезна информацията, която се намира, особено във връзка с миналото ни. Според мен е изключително важно учителите, родителите и политиците да положат повече усилия, за да създадат у младото поколение по-голям интерес към нашето историческо минало. Няма как да изградим силна държава с образовани и мотивирани граждани, без те да са наясно с историята ни и с героичните подвизи на нашите дядовци. В историята има много поуки и изводи, които могат да се направят, за да не се допускат грешки. Ние като представители на местната власт правим всичко, което е по силите и възможностите ни, за да възпитаваме патриотизъм, родолюбие и самочувствие в младото поколение. Няма историческа годишнина в нашия регион, която да не е отбелязана подобаващо. Изключително тържествено отбелязваме всички празници. Подкрепяме всяка инициатива в патриотични и родолюбиви организации, а също така и финансираме такива. Преди месец с наша подкрепа излезе една книга за националния герой Гоце Делчев, в която за него говорят големи българи и известни личности. Важно е и това, което Вие правите в специалните празнични предавания, посветени на такива важни събития като Балканската война, без която огромна част от днешна България нямаше да съществува.

Натали СТЕФАНОВА