Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев: Ще извършим ремонт и обзавеждане на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади по трансграничен проект

Снимка: Община Гоце Делчев

Гоце Делчев. Ще извършим ремонт и обзавеждане на основната сграда на ученическия лагер в село Попови ливади по трансграничен проект. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов. Той отбеляза, че лагерът се намира в Пирин планина и е подходящ за настаняване на деца, ученици и младежи. „Стойността на проекта е 500 хил. лв. С тази инвестиция ще се обнови базата и ще се даде възможност за ефективното ѝ използване. Дейностите по проекта предвиждат обособяването на посетителски център за запознаване на младите хора по теми, свързани с опазване на околната среда, облагородяване на подходите и дворното пространство на ученическия лагер. Капацитета за настаняване е до 30 деца“, каза още Москов. Той допълни, че се предвижда организирането на съвместни мероприятия между партньорите, както и тематични посещения на ученици от двете общини. „Тук е мястото да кажем, че партньор по този проект ни е Център за развитие на източния планов регион, град Щип, Р Северна Македония. Проектът е огледален и от македонска страна, като от македонска страна се предвижда реконструкция на историческа сграда, която се намира в община Кочани. Тя ще бъде превърната в мултикултурен център. И този проект също е подготвен и защитен от експертите на Община Гоце Делчев“, подчерта кметът на Община Гоце Делчев. Владимир Москов отбеляза, че това всъщност е първата голяма инвестиция, която ще бъде реализирана в ученическия лагер в село Попови ливади. „Самият ученически лагер е едно емблематично място за всички нас от Гоце Делчев, място, в което са почивали и са полазвали услугите стотици деца в годините. За съжаление през последните години нямаше възможност да се реализира и да се подобри базата. Надяваме се, че с тази сериозна инвестиция ще успеем да подобрим базата, а след това ще остане да се подновят бунгалата, които са на територията на лагера. Другото, което искам да кажа, че по програма с Гърция, там ще се реализира още един проект. Това е посетителски център, в който ще се създадат условия за промоциране Пирин планина и защитата на животинските, както и растителните, така че това ще ни даде още една възможност за подобряване условията за почивка и отдих, също и за образователни дейности на територията на лагера“, коментира Владимир Москов. По думите на общинския кмет в дните и месеците, когато няма занимания и посещения от млади хора, базата ще може да се полазва и от по-възрастните жители на Община Гоце Делчев.

„Фокус“ припомня:

На церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 12 юли бяха връчени  договори на бенефициенти по втората покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество  Интеррег – ИПП между Република България и Република Северна Македония. На церемонията присъства и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, който подписа и получи договорите за изпълнение на два проекта –за ремонт на вътрешно отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“ и изграждане на фотоволтаична инсталация за автономно захранване на болничния комплекс, а вторият за ремонт на ученическия лагер в село Попови ливади.

Ливия НИНОВА