Владимир Тошев, ГЕРБ: Дунав мост 2 е  реализирана мечта на видинчани и е един от най-сериозните инфраструктурни проекти за България

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ-Видин, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

 

Фокус: На 14 юни отбелязахме 6 години от откриването на Дунав мост 2, на 15 юни 2013 година реално тръгва трафикът по моста. Сбъднаха ли се очакванията за привличането на повече инвестиции в региона с откриването на Дунав мост 2?

Владимир Тошев: Сам по себе си мостът е една реализирана мечта на видинчани и е на практика един от най-сериозните инфраструктурни проекти за България, не само за региона. Той доведе до увеличаване не само търговията и туристическата дейност в региона, но спомогна и за откриването на много малки и средни предприятия, които заработиха на ново ниво и по-високи обеми. Инвестицията се оправда, реализираха се очакванията на видинчани и на бизнеса.

Фокус: Увеличава ли се натовареността на Дунав мост 2 и да очакваме ли по-ниски такси за автомобилите?

Владимир Тошев: Дунав мост 2 непрекъснато увеличава натовареността си, преминаващите леки, товарни автомобили и влакови композиции през моста се увеличават с всяка изминала година. Нетната печалба на предприятието за експлоатация на Дунав мост 2  се увеличава и то няколкократно, повече от разчетите преди неговото построяване. Водят се разговори и засега независимо от декларациите, които са правени и от българска, и от румънска страна таксите остават на това ниво. Трябва да кажа, че спънките не са в България или Румъния, спънките са от страна на международните финансови институции, които кредитираха построяването на Дунав мост 2. Те искат да се уверят, че при намалени такси няма да намалее темпа на изплащане на кредитите, които са предоставили. Надявам се, че до година-две ще се изравнят таксите с тези на русенския мост.

Фокус: След откриването на Дунав мост 2 се оказа, че пътят до съоръжението е изключително остарял и не може да поеме натоварения трафик, често има катастрофи по трасето. Кога ще се построи магистрала от Ботевград до Видин.

Владимир Тошев: Магистрала до Видин ще имаме 2022 година или 2023 година в завършен вид. Процесът за изграждането на магистралата е необратим. Само преди седмица МРРБ стартира процедурата по избор на изпълнител, проектант и надзор, като на практика се тръгна към процедурите към изграждането на магистралата. Магистралата Видин-Ружинци е разделена на три лота и като имам предвид тежките процедури на сложни обекти до 3-4 месеца ще имаме избрани изпълнители, проектанти и надзор на тези три лота. В края на есента или началото на пролетта в зависимост от климатичните условия се надявам да започнем реалното строителство, но трябва да кажа, че проектът си върви и в момента.

Фокус: Може ли Дунав мост 2 да спомогне за възраждането на региона или твърде много очакваме от едно инфраструктурно съоръжение?

Владимир Тошев: Да и то категорично. Определящо е в съвременния етап на развитие –  развитата инфраструктура стимулира икономиката на даден регион. Примерите от страната са налице – магистралата към Бургас и към Капитан Андреево на практика решиха проблемите на Димитровград, на Пловдив, на Хасково, на Стара Загора, на Бургас и селищата в тези региони.Още преди десет години съм заявявал, че три неща могат да помогнат за развитието на региона и това са – достъпност, имайки предвид точно Дунав мост 2 и изградената към него магистрала, туризмът и селското стопанство. Това са нещата, които са взаимносвързани, но на първо място е инфраструктурата – магистралата и мостът. Това е истината, за да се върнат видинчани и да дойдат и чужденци. Пред журналисти съм заявявал, че ние се сърдим и споменаваме с негативизъм, че видинчани са в Испания, Италия, Англия и други страни. Но и с негативизъм, говорим за това, че чужденци ще дойдат да работят във Видин. А, това е основното и това трябва да ни радва – свободата на движението е първият принцип, на който е създаден Европейския съюз. Ние трябва да го реализираме и за Видинския край.

Анна ЛОЗАНОВА