Владимир Тошев, ГЕРБ: „Дунав мост 2“  ни дава шанс да се развием като модерен европейски регион

Снимка: Радио "Фокус"-Видин

 

Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ – Видин, в интервю в предаването „Чудесата на Северозапада“ на Радио „Фокус“

 

Радио „Фокус“: Навършиха  се 5 години от официалното откриване на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Как се промени икономическата обстановка в региона за тези 5 години?

Владимир Тошев: Искам да поздравя хората от Видин и Видинска област с тази годишнина на съоръжението „Дунав мост 2“, което е едно международно предприятие. Неусетно минаха 5 години от старта на това инфраструктурно съоръжение. Вече имаме достатъчно натрупан опит и статистика за експлоатацията на това съоръжение. Трябва да кажем, че усилията, които положи първото правителство на Бойко Борисов  показаха, че тези усилия и средствата, които бяха вложени в „Дунав мост 2“ са изразходвани правилно, целесъобразно и на практика – успешно. Вече забравихме перипетиите, които бяха по изграждането на моста през 2009 г. и 2010 г., забравихме трудностите, които имахме с румънската страна, преговорите с финансиращите институции от Европа, остана само хубавото чуство от изграждането на този мост. Искам да благодаря на Агенция и Радио „Фокус“ за това, че за пореден път се обръщате за коментар към мен и моите колеги за политически и икономически положителни новини, защото знам – това не е основно правило за медиите. В случая имаме една изцяло положителна новина и трябва да я коментираме подробно, за да могат всички жители на региона, а и всички българи да знаят за какво става въпрос. Важното е да се знае, че Дунав мост 2 като предприятие е едно от най-успешните в България, защото годишната печалба е над 10 млн.евро, което значително надхвърля прогнозните изчисления, не само като финансов резултат, но и като натовареност.

Радио „Фокус“: Какви са данните за натовареността на Дунав мост 2?

Владимир Тошев: Ежедневно по моста преминават по 2500 моторни превозни средства, като достигат и до 3000, като по-голямата част от тях са тежкотоварни камиони. В двете посоки към края на 2017 г. са преминали 3,2 млн. превозни средства, като очакванията са в края на тази година през моста да премине и четири милионният автомобил. Това спомага за сформиране на тази печалба от събраните такси, като 105 милиона лева от инвестицията от българска страна вече са възстановени.

Радио „Фокус“: „Дунав мост2“ помогна ли за развитието на региона ?

Владимир Тошев: Увеличиха се оборотите на магазини, увеличаха се броя на почивките в хотелите. Голяма част от пътуващите с леките автомобили спират за почивка във Видин, хранят се в заведения, пазаруват в магазини… Местата за паркиране за тежкотоварните автомобили край Видин са пълни. Това означава заетост – не само на моста, но и в малките магазини, в заведенията и хотелите.  Засилват се контактите с Румъния – много хора от Видин и видинските села вече работят там, много български фирми стартират дейност и в Румъния, има и румънци, които  идват и работят във Видин. Но, косвените резултати са още по-важни и трябва да ги споменем и тях. Като косвен резултат е откритият във Видин филиал на Русенския университет, защото ръководството на учебното заведение оцени бъдещето развитие на региона ни, благодарение на „Дунав мост 2“ и затова реши да открие филиал във Видин. Така, че това е първото и много важно за десетилетия напред нещо, който дойде веднага след стартирането на моста.

Надявам се скоро да видим и другите резултати – трябва да развием около моста Северната промишлена зона и Интермодалния център или както ние казваме видинчани – Безмитната зона. Там се надявам заради действащия „Дунав мост 2“ да стъпят външни инвеститори и да развием 2-3000 работни места в няколко малки средни предприятия.

Радио „Фокус“: С натовареността на моста възниква и проблемът с главен път Е 79.

Владимир Тошев: Това ни е приоритет – изграждането на скоростен, а в някои участъци и магистрален път, между Видин и София. Надявам се, процедурите, които в момента текат по проектиране, проучване и отчуждаване и избор на изпълнители да приключат до края на тази година и да започне реално строителството. Защото както видинчани си казваме – този мост „виси във въздуха“ в инфраструктурно отношение, по простата причина, че едно такова модерно съоръжение опира в едно тясно шосе, наречено с гръмкото име – международен коридор Е 79.

Искам да поздравя екипа на „Дунав мост 2“, да поздравя и инж.Низамов, който години наред ръководи този екип успешно за резултатите, които постигат.

„Дунав мост 2“ е изключително важен за развитието на целия ни регион, той ни дава шанса да имаме претенциите да бъдем един от развиващите се региони в България. Като регион, който граничи със Сърбия и Румъния претендираме да имаме и значително регионално значение – като икономика, като образование, като академичен център, Видин – като история и туризъм. Нещата, които се случиха досега са добра основа и за това, което трябва да се случи в бъдеще.

Радио „Фокус“: Ще бъдат ли намалени индивидуалните такси за преминаване на лек автомобил?

Владимир Тошев: Това, което мога да кажа – доста хора се трудят това да се случи.Една от основните пречки е възстановяването на средствата на институциите, финансирали строежа на моста. Икономическите показатели са изключително добри и ако бъдат намалени таксите от 6 евро за лек автомобил на 2 евро, каквато е таксата на Дунав мост – Русе, няма да се отразят на финансовия резултат от работата на моста. Това е така, защото ще се увеличи броят на преминаващите по моста леки автомобили, а и финансовият дял на таксата от леките автомобили в общата печалба не е толкова голям. Още веднъж ще поздравя видинчани за „Дунав мост 2“ – съоръжение, което ни дава шанс да се развием като модерен европейски регион, дава ни шанс да живеем по-добре, да се приберат нашите близки и роднини във Видин.

Анна ЛОЗАНОВА