Владимир Тошев, ГЕРБ: Знам, че имаме какво да довършваме, какво да продължаваме, както и какво да стартираме

За това на какво ще заложи в предизборната си кампания ГЕРБ разговаряме с Владимир Тошев, депутат от 43-то Народно събрание

Радио „Фокус”: На какво ще заложите в предизборната си кампания?

Владимир Тошев: В предизборната кампания ще заложим повече на интернет. В последната кампания за избор на президент Румен Радев и Илияна Йотова са идвали два пъти във Видинска област, като общата им аудитория е била по-малко от 200 души, но са постигнали убедителна победа.„Една от причините е интернет като комуникация. Залагаме и на това, което до сега ни е помагало – директният контакт с хората, разговорът с тях. Надявам се, че отново ще представлявам ГЕРБ заедно със своите приятели и съмишленици – хора, некомпрометирани, чисти, работещи за Видинска област.

Радио „Фокус”: На кои проблеми ще обърнете внимание?

Владимир Тошев: ГЕРБ знаем какви са проблемите на хората и заедно продължаваме работа. От 11 общини ГЕРБ има 6 общински кметове, с другите също работим добре. Знам, че имаме какво да довършваме, какво да продължаваме, какво да стартираме. Хората усещат това, знаят за Е 79, знаят за Дунав мост 2, знаят и по-добрата градска среда, както и борбата ни за повече работни места. Една малка община като Ружинци е най-голям бенефициент по програмите за социални дейности. Там безработицата бе уникално висока, някъде към 70%, а сега е намаляла наполовина. Видин вече има своето висше учебно заведение, това е важен факт, жизнено определящ за региона. 115 са студентите, които учат там и се надявам през тази година да станат поне три пъти повече.

Радио „Фокус”: Вие бяхте народен представител и участвахте в постоянните комисии по отбрана и външна политика и по европейски въпроси и контрол на еврофондовете в Народното събрание. Каква оценка давате на работата на тези две комисии ?

Владимир Тошев: В постоянните комисии по отбрана и външна политика и по европейски въпроси и контрол на еврофондовете се работеше на експертно ниво и много малко партийно. Те са едни от 20-те комисии в Народното събрание, в които не се работеше партийно. 43-тото Народно събрание е работило добре, при положение, че в него е имало представители на над 40 партии. В този парламент ние успяхме да постигнем конституционно мнозинство и да задействаме една реформа – съдебната, за която и сега търпим много критики. Ние приехме безпроблемно Бюджет 2017 година и ако този бюджет го нямаше, служебното правителство щеше да работи в много по-сложна обстановка.

Радио „Фокус”: Какви избори ни очакват? Ще успее ли служебният кабинет да спре купуването на гласове?

Служебният кабинет ще си спечели врагове в лицето на някои партии ако успее да се справи с практиката за купуване на гласове на изборите. Но, в тази битка служебният кабинет ще има за съюзник ГЕРБ. Важното е изборите да бъдат честни и вотът да не бъде манипулиран по корпоративен начин или пък да бъде купен вот. Президентът Румен Радев предложи експертен кабинет и аз се надявам той да свърши добра работа. Имам добри впечатления от проф.Огнян Герджиков, той ще обедини екипа си. Най-важното е, че ГЕРБ остава държавата в много добра кондиция, в много добро състояние, в спокоен вид в сравнение със ситуацията при предишните две служебни правителства, когато се налагаше президентът Плевнелиев да овладява сложни ситуации с огромно социално и икономическо напрежение. Служебният кабинет трябва да успее да продължи работата на ГЕРБ и да я изведе доста напред по отношение председателството на Евросъюза.
Анна ЛОЗАНОВА