Владимир Тошев, ГЕРБ: Когато в парламентарната зала се чуват аргументи, а не заклинания ще постигнем резултат при приемането на законите

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Как започва новия парламентарен сезон?

Владимир Тошев: Това, което казаха лидерите на политическите сили,представени в парламента е показателно за това как ще вървим в следващия парламентарен сезон в Народното събрание и то непосредствено преди председателството на България на Европейския съюз. Оценките, които даде Цветан Цветанов, председател на нашата парламентарна и група и насоките, очертани от него за работа на Народното събрание ще ги изпълним, защото са насочени за развитието на страната и укрепването на Евросъюза. Аз останах изненадан от дребнотемието и откровеното заяждане на някои от лидерите на опозиционните политически сили в парламента. Но, това трябва да се очаква. Тогава когато управляващата коалиция начело с ГЕРБ правим всичко възможно да ускорим и поддържаме темпото на развитието на икономиката на България и от там и на целия ни живот и подобряване благосъстоянието на всеки българин, не би трябвало да огорчава нашите опоненти, но явно те се идентифицират тогава когато търсят само лошото, когато търсят задкулисното, което не съществува в момента. Имаме много важни закони, които трябва да приемем преди да гласуваме най-важния закон – този за бюджета на страната. Имаме да свършим и много работа преди председателството на страната ни на Европейския съюз. Виждате, че се сключват важни международни спогодби, които ни утвърждават като лидер в тази част на Европа и като важна политическа и надявам се скоро и икономическа сила. Целта е да укрепнем като регион и като континент, защото виждате какво се случва в Азия, където се изостри изключително много обстановката. Ние трябва да бъдем регион на спокойствието, за да дадем възможност на световните лидери да се концентрират върху проблемите в другите региони, а не върху нас.

Радио „Фокус“: Законът за борбата с корупцията ще разединили представителите на политическите сили в парламента?

Владимир Тошев: Това е един от важните закони, които трябва да се гласуват в парламента. Трябва да се каже, че няма различия по крайната цел. Различията са за начина на осъществяване на мерките, които трябва да бъдат предприет. Законът е политически, законът дава една основа, която до сега я нямаше така, че е нормално в такъв момент да се търсят различни начини и подходи. Не мисля, че можем да бъдем изцяло обединени, ако се получи пълно обединение в парламента, според мен, това означава, че не сме приели качествен закон. Тогава когато се чуват в парламентарната зала аргументи, а не заклинания ще постигнем резултат.

Радио „Фокус“: Какво предстои в парламентарната комисия по отбрана, на която сте член?

Владимир Тошев: Временната парламентарна комисия за проучване процедурата за избор на нов тип боен самолет трябва да приключи работа до края на месеца – това е най-важното, което трябва да свършим. Към комисията са привлечени различни специалисти за оценка на мероприятията за избор на нов изтребител за българските ВВС. Мисля, че това, което ще изнесем като доклад ще бъде интересно за обществеността. Важното е да покажем на хората как ще бъдат похарчени тези 1,5 млрд. лева, кога ще бъдат похарчени и за какво ще бъдат похарчени и какъв ще бъде крайният резултат. Трябва да кажа, че постоянната парламентарна комисия по отбрана работи много добре с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Вие виждате, че от Министерството на отбраната показват действия, насочени към укрепването на националната сигурност на България без залитанията, които би трябвало да се очаква от тази политическа сила. Генерал Петров, който е председател на комисията се оказа мъдър ръководител, какъвто е бил и в армията. Предстои от комисията да приемем някои промени, които ще продължат да изграждат авторитета на българския воин за да се привлекат по-качествени и по-кадърни хора в редиците на Българската армия. Европа вече сериозно заговори за една колективна европейска армия, за една колективна европейска сигурност, но все още е рано да се каже накъде и какви ще бъдат нюансите спрямо НАТО.

Радио „Фокус“: Акцентите за Видин – какви са те?

Владимир Тошев: Видин става все по-красив, става все по-добро място за живеене. Надявам се със сегашната администрация, ръководена много добре и много балансирано и много успешно от кмета Огнян Ценков и с подкрепата на държавата да продължим да се развиваме. Има вече конкретни инициативи за развитие в Северозападна България и те не са никак малки за развитие на стотици и дори хиляди работни места основно в Свободната търговска зона, в Западната промишлената зона. Работейки паралелно за инфраструктурата до града, изграждането на около блоковите пространства, санирането на жилищните блокове, ремонтирането на улиците – всичко това дава нови работни места и се отразява върху благосъстоянието на местните хора.
Анна ЛОЗАНОВА