Владимир Тошев, ГЕРБ: 2016 година започна спокойно, стабилно и уверено, а финала е напрегнат, бурен и динамичен

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ в интервю за Радио „Фокус”-Видин

Радио „Фокус”-Видин: Здравейте, г-н Тошев! Обикновено в края на годината се правят равносметки за постигнатото. Каква е Вашата за изминаващата вече политическа 2016 г.?
Владимир Тошев: 2016 година започна спокойно, стабилно и уверено, а финала е напрегнат, бурен и динамичен. Предполагам, че очаквате от мен да дам някаква моя лична оценка за законодателната 2016 година. Не искам да изпадам в самохвалство, но не можем да не отчетем многото промени във всички сфери на законодателството, които касаят целия обществен живот в България. Бих искал да започна с изцяло новия Закон за образованието, който приехме. Въпреки сложната коалиция, която го приемаше в парламента, успяхме да постигнем максимално възможното, за да дадем възможност на средното образование да подготвя кадри, които са готови за по-нататъшно усъвършенстване във висшите учебни заведения или пък във взаимодействие с бизнеса да излизат на пазара на труда.
Променихме доста закони, които касаят всеки български гражданин и това са законите в икономическата и данъчната сфери. Дадохме възможност на хората да се чувстват по-уверени за настоящето и бъдещето си в краткосрочен и по-дългосрочен план. Имам предвид изцяло променените правила по отношение на личните осигуровки във всяка една област, без да променяме тежестта за гражданите и за бизнеса. Създадохме една перспектива и за бизнеса, и за хората да знаят в по-дългосрочен план как биха се развили техните лични отношения с държавата.
Променихме, съобразявайки се с много сложната и трудна обстановка в региона, законодателството в сферата на националната сигурност като допълнихме законите за специалните служби в частта, която им дава възможност да работят по-уверено и по-категорично за защитата на всеки гражданин, а и за националната ни сигурност. Променихме съществено Закона за МВР. Там дебатите бяха много сериозни, защото не позволихме да бъдат отнети, каквито и да е компенсационни механизми на служителите в МВР. Дадохме шанс на тези, които работят на терен да имат по-добри условия за работа и на хората, които работят в канцелариите да знаят по какви правила работят. Променихме Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва, така че дадохме възможност на армията да изпълнява не само досегашните, възложени от Конституцията, задачи по опазване на териториалната цялост на държавата, но в синхрон с МВР и службите, да участва и в защита на държавната ни граница. Променихме законите, касаещи социалното осигуряване, което дава възможност на по-възрастните хора да имат по-голяма увереност и яснота как ще се развива техния живот в годините, когато вече не са активни и разчитат основно на това, което са заработили.
В здравеопазването направихме някои промени, които се оказаха доста чувствителна тема за обществото и все още не са доказали изцяло своята целесъобразност и своята значимост. Надявам се следващият парламент да доизбистри тази политика в областта на здравеопазването, защото тя касае всички нас и да се постигне баланс между интересите на всеки отделен човек и интересите на обществото, така че да не се получава източване на средствата, които се отделят за здравеопазването. Ние знаем, че те се увеличават непрекъснато и на базата на това финансово увеличение трябва да има по-качествено здравеопазване. .
Обърнахме особено внимание на младото поколение не само със Закона за образованието, но и променяйки законите, касаещи спорта, обучението във висшите учебни заведения, така че младите да имат ясна перспектива за развитие в България. Трябва да се опитаме не само да задържим тези, които са тук, но и да върнем една голяма част от младежите ни, които учат или работят в чужбина. Въпреки че годината беше тежка в политическо отношение, в социално и в икономическо отношение 2016 г. премина добре. Все пак сме в челната тройка на най-развиващите се икономики в ЕС, което неминуемо ще доведе до усещане на това развитие във всеки дом и всеки човек. Не мисля, че в законодателно отношение имаме сериозни пропуски или неща, които сме неглижирали. Старахме се да работим максимално бързо, максимално качествено в същото време и в интерес на всеки български гражданин.
Радио „Фокус”-Видин: Какво очаквате от следващата 2017 г. в условията на новата политическа ситуация?
Владимир Тошев: Не бих могъл да отговоря нещо конкретно, защото знаете, че и в момента текат преговори с РБ дали и при какви условия ще бъде удължен живота на парламента. С ново правителство или веднага след празниците, при встъпване в длъжност на новоизбрания президент ще се върви към служебно правителство и нови избори, предстои да разберем. Нашето желание е може да се приведе в законодателна форма решението на хората от референдума. Но искам да споделя, че, за да се въведе мажоритарен избор, под каквато и да е форма, ще е нужен значителен период от време, минимум една година. Надявам се да се излезе с най-доброто решение за хората. Пак искам да кажа, че и ние, политиците сме само временно народни представители. Преди всичко, ние сме граждани на тази държава и искаме, ако се върви към промяна на избирателната система, която неминуемо ще промени и политическия статус в държавата, да се търсят най-добрите варианти и хората да имат пряко усещане за възтържествуване на демокрацията в България след толкова много години.
Ще се възползвам от предоставената ми възможност, за да пожелая на всички мои съграждани да бъдат щастливи и да изкарат едни весели празници със семействата си. Да бъдат здрави и най-важното – да оценим правилно посоката и скоростта, с която се движи България към промяна на системата, на държавата, към промяна на всеки от нас, така че да се чувстваме повече европейци, по-спокойни и по-уверени в собствената си държава! Весели празници на всички!
Галя ОКОВСКА