Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ-Видин: Млади хора навлизат в държавните и общински институции на Видинска област

Интервю на Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ-Видин, в предаването „Чудесата на Северозапада“

 

Радио „Фокус“: Какво ще кажете за нещо, което се е наложило като клише – Видинският район е най-изостаналия в страната?

Владимир Тошев: Моето мнение, че това клише  вече не е вярно от години. Видинският район отдавна отпадна от класациите за най-висока безработица, за най-голяма бедност, за район изостанал по икономически и социални показатели. Лошото е, че инерцията, която може би ние политиците и медиите подклаждаме известен негативизъм, който не е ползотворен за излизане от положението. Важно е самочувствието, важно е какво мислим за себе си, както се казва – уважавай себе си, за да те уважават и другите. По показателите, които ние имаме във Видинска община отдавна вече сме в едно средно за България положение. Средната заплата във Видин и на много места в областта е в средата на заплатите в България, Безработицата във Видин отдавна не е толкова висока, определено изнемогваме за работници. Нашите пенсионери в областта са с доста качествени услуги, предоставени от общините и от държавата.

Здравеопазването ни още куца, това е наша голяма болка. Разговарях наскоро с ръководството на Видинската болница и трябва да се търсят решения на национално равнище, защото сами няма да успеем да се справим. Не е по силите на ръководството на болницата и на общините да преодолеем кадровата криза, а що се отнася до оборудването на болницата, за по9качествено здравеопазване – там ще успеем да се справим.

Радио „Фокус“: Какво се случва с пътя за Дунав мост 2?

Владимир Тошев: Проблемът е заложен още с проектирането на Дунав мост 2 без да се предвиди свързващата инфраструктура към него – говоря и за ж.п. инфраструктурата, а така също и за пътната. Правителството на ГЕРБ за пореден път обръща внимание на Северозападна България и вече са в ход процедурите, които отдавна трябваше да бъдат приключени, но знаем за съдебните дела на „еколозите“, които стопираха изграждането на този път. Надявам се след като трасето е очертано и параметрите са ясни, строителството на участъка от края на околовръстния път до Орешец – Медовница да бъде стартирано през следващата година февруари или март и да приключи за две-три години паралелно с най-тежкия участък Ботевград-Мездра. Важно е, да се говори за тези обекти. Дунав мост 2 и в момента продължава да бъде едно от най-печелившите предприятия в България, то е най-печелившото държавно предприятие.

Радио „Фокус“: Предприемчив ли е видинчанинът? Има ли условия да развие предприемчивостта си?

Владимир Тошев: Наред с високото самочувствие, което имаме видинчани, липсва ни достатъчно предприемчивост. В началото на политическата ми дейност съм говорил с хотелиери, ресторантьори, с превозвачи – да се обединят и с помощ пред държавните институции  да се регистрират няколко туроператорски фирми във Видин, да имаме собствен контингент от туристи, да защитаваме собствените си интереси. Това не се случва засега, но аз съм оптимист… Мисля, че видинчани се ориентират правилно. Видинските предприемачи наред с традиционните за нашия край шивашки и други услуги, започват да се строят и предприятия за преработка, възражда се хлебната и консервната промишленост. Важно е да обработваме цялата продукция, която нашият богат край произвежда, да не изнасяме само суровини. Това винаги го казвам и при срещите си с членовете на ГЕРБ, с местните предприемачи, а така също  и при срещите с хората от нашия край. Това, което произвеждаме да го преработваме и да го изнасяме защото носи много по-голяма добавена стойност, по-добри заплати на хората, които работят в такива предприятия.

Радио „Фокус“: Среща ли разбиране това Ваше настояване?

Владимир Тошев: Засега темповете, с които се случват тези неща за мен не са удовлетворителни. С кмета на Видин инж.Ценков и с кметовете на другите общини от областта можем да се справим и по-добре. Имаме пълното съдействие и насърчаване от държавните институции, от министерствата в тази посока.

Радио „Фокус“: Демографската криза в региона е от десетилетия, но какво се прави за да се задържат младите хора в региона?

Владимир Тошев:  Този проблем следя с болка от много години. Демографските процеси не вървят в добра посока  за Видинския край, за страната, а и за страните от Европейския съюз. Показателни са бежанските вълни от млади хора, които заливат Европа и ще променят съществено структурата на много европейски отрасли.

Какво правим? На територията на областта всички училища са обновени, подобрени са условията във всички училища. Факт е, че нашите училища, детски градини и ясли заприличаха на европейските. Успяхме с огромна борба и изключителна съпротива, включително и от някои видинчани, да открием филиал на Русенския университет във Видин. Това висше учебно заведение се развива добре, през тази година имаме вече и магистърски програми. Даваме възможност на много млади хора да работят в общинския и държавен сектор. Показателен е примерът с областната управа – там работят предимно млади хора , като това са областния управител, заместник областния управители и още различни специалисти. Млади хора навлязоха и в много от държавните институции във Видин – фондове, дирекции, агенции. Много млади хора работят и в общинската администрация. Поощряваме младите хора да останат във Видин, изключително много ни трябват  кадърни млади управленци. Имаме недостиг на ръководни и експертни кадри.

Радио „Фокус“: През последните няколко години в областта си личи кои са обектите, в които са вложени европейски средства – обновени църкви, спортни обекти, социални домове. Имат ли общините вече достатъчен капацитет за да работят за привличането на европейски средства?

Владимир Тошев: Ще ви дам като пример най-голямата община в областта – Видинската и едно от най-малките – Община Ружинци. За тази година инвестиционната програма на Община Видин е над 60 млн.лв.П ри управлението на кмета инж.Огнян Ценков за 2-3 години над 120 млн.лв. са привлечените средства. Започваме да облагородяваме малките улички във Видин, междублоковите пространства. Получаваме съдействие от министерствата, които отчитат активността на кмета и администрацията. Завършвайки обновяването на централната градска част във Видин, обновяването на сградата на Драматичния театър,  ремонтът  на две знакови училища във Видин – СУ „Цар Симеон Велики“ и ППМГ „Антим Първи“  ще покажем, че се грижим за всички видинчани.

Ружинци е малка община и преди няколко години бе в дъното на класациите по всички показатели. Община Ружинци успя да излезе от това състояние и в момента не само с подобряват пътищата и обществената инфраструктура, а стартира и проект за канализация в едно от големите села в общината – село Дреновец. Проектът е за над 4 млн. лв. Тази община е пример за това как трябва да се работи! В общината в село Бело поле ще бъде построена нова детска градина. Това е прецедент – нова детска градина на село.

С помощта на кметовете и на управляващите органи на различните програми успяхме да привлечем доста средства. Считам обаче, че все още има какво да се направи в Община Белоградчик. Не може едно такова прекрасно място да е пусто в почивните дни. Не трябва средствата, които се дават за опазване на местни традиции да бъдат пропилявани.

Анна ЛОЗАНОВА