Владимир Уручев ще бъде домакин на форума „Тера Мадре Балкани“ в Брюксел

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев ще бъде домакин на форума „Тера Мадре Балкани“ в Брюксел. То се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян. Чрез поредица от мероприятия – от политически дебати до дегустации на храни и консолидиране на мрежата от производители на занаятчийски храни от региона, ще бъде показан скрития потенциал на Балканите. „Тера Мадре Балкани 2018“  ще премине под знака на Европейската година на културното наследство 2018, представяйки богатото културно и хранително многообразие на региона.

Над 100 делегати от 9 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на „Тера Мадре Балкани“ – една мрежа с дълбоки корени в региона, хиляди поддръжници, 24 президиума на „СлоуФуд“ (Slow Food), над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.

Домакини на форума в Европейския парламент са евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Ковачев, заедно със свои колеги от Румъния и Хърватия, които участват в делегациите на ЕП в страните от Западните Балкани.

Дом на огромно мнозинство от малки земеделски стопани в ЕС, Балканите пазят забележителни земеделски похвати и кулинарни традиции. Този потенциал често не успява да се развие, поради разминаване между политиките, тяхното прилагане и действителната ситуация на място. Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за определянето на пътищата за развитие на новата Обща селскостопанска политика, чиито последствия с особено голяма сила ще се отразят на новоприетите страни – членки на ЕС, и страните кандидати. Представителите на Slow Food споделят холистичното виждане, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Разглеждана по този начин, ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и с това да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.

Фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията „Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция“. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри май, в Европейския парламент с подкрепата на евродепутатите от Групата на ЕНП – Владимир Уручев и Андрей Ковачев (България), Адина-Йоана Валеан, председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (Румъния),ДубравкаШуица и Ивана Малетич (Хърватия). Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция.

Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите и „Съкровищницата на вкусове (Ark of Taste) на СлоуФуд. Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различна форма българско кисело мляко от автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.

Конференцията „Бъдещето на традиционните балкански храни“ на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители на занаятчийски храни и как те могат да добавят стойност към производствата си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК, а домакин ще бъде Постоянното представителство на Република България в Брюксел.

На 22-ри вечерта, вторник, ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на „СлоуФуд“ в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато на мнозина.

Петото издание на „Тера Мадре Балкани“ е организирано от „СлоуФуд Балкани“ заедно с членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния, които участват в делегациите на ЕП във връзка с отношенията със Западните Балкани, като събитието се осъществява благодарение на приноса на Европейската комисия и Постоянното представителство на Република България в ЕС.