Владислава Асенова, приют за кучета в Дупница: В навечерието на Коледа нека подарим дом за останалите без стопани кучета

Владислава Асенова, управител на Общинския приют за кучета в Дупница, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Асенова, каква е целта на кампанията, предприета от страна на Общинския приют за кучета в Дупница?

Владислава Асенова: Това е една моя идея, с наближаващите празници мисля, че е хубаво да подарим дом и уют на кучетата, за да не ги връщаме обратно на улицата. Ние работим по национална програма и се обръщам към гражданите на Дупница и не само, с апел който иска да си вземе куче и да подари усмивка и нежност, да дойде и да си вземе от приюта своя четириног приятел. Имаме много кученца, и малки, и по – големи, не са чистокръвни, но пък са същества, които дават много любов.

Фокус: Какво трябва да направят желаещите за осиновяване?

Владислава Асенова: Могат да дойдат до приюта, да си харесат кученце, да го разходят първо като доброволци, ако искат. След това, ако искат да го осиновят, се попълват определени документи, декларации, които се попълват на място в приюта и могат да си вземат кучето вкъщи да си го гледат.

Фокус: По този начин те се ангажират и няма как да го върнат отново?

Владислава Асенова: Да, то става тяхно, те поемат отговорност за него, да го гледат, да се грижат, да го хранят, ваксини, абсолютно всичко. Ние го даваме от приюта с паспорт, с ваксини, кастрирано, чипирано, обезпаразитено. Само желание се изисква от хората да си вземат четириног приятел вкъщи. Коледа е такъв светъл празник, че е хубаво да им подарим дом, вместо да ги връщаме на улицата, да намерят и те семейство.

Фокус: Тази кампания е само за Коледа?

Владислава Асенова: Не, тази кампания ще бъде целогодишна. Нека хората да дойдат при нас, нека видят какви прекрасни кучета имаме, да се ангажират дори като доброволци. Ако преценят, че имат възможност – нека вземат едно от тези кучета. Самото осиновяване става с три броя декларации. Процедурата е бърза.

Фокус: За хората които нямат възможност да осиновят куче, но имат желание да помагат, какво могат да направят те?

Владислава Асенова: Могат да дойдат в приюта. От понеделник до събота, във времето от 11.30 ч до 17.30 часа. Доброволците, които идват, могат да ги зарадват с малко гранули или консерва. Искам да подчертая, че приютът няма нужда от храна и тази инициатива не е свързана с набирането на храна, тъй като приютът е общински и имаме достатъчно храна. Просто като дойдат, да ги зарадват с лакомство. Надявам се, че повече млади хора ще идват, да видят, че куметата просто искат малко любов, малко разходка. Да запалим младите хора да бъдат по – инициативни и да бъдем добри и не само по Коледа.

Фокус: Доброволците могат да дойдат в приюта, да нахранят кучето, да го разходят и след това да го върнат?

Владислава Асенова: Имат право 1 час дневно до 4 човека могат да дойдат да помогнат. Около 500 са извършените осиновявания на кучета от началото на годината.

Фокус: Как се справяте с програмата, по която работите за овладяване популацията на бездомните кучета?

Владислава Асенова: Работим по национална програма „Кастрирай и върни” и тя си е целогодишна, работим по нея.

Венцеслав ИЛЧЕВ