Водещи политолози за лекция на президента: Ако се включат прожекторите, ще лъснат доста неща, но ако шалтерът е един, който го държи ще избира накъде да ги насочва

Снимка: pixabay.com

София.Политолозите проф. Антоний Гълъбов и проф. Александър Маринов в интервю за обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ по повод изнесената в УНСС лекция от държавния глава Румен Радев.
Според проф. Антоний Гълъбов няма война на институциите, а по-скоро стил на поведение на президента Румен Радев, който не е институционален. „Това е една серия от изявления, които са по-скоро в стилистиката на коментатор, наблюдател или опозиционен лидер, но не и на президент. Няма съмнение, че прозрачността е нормалното функциониране на институциите. Но призивите за включването на прожекторите могат да бъдат изразяване от неправителствените организации и журналистите, но не и от президента“, заяви Антоний Гълъбов и допълни, че това са изявления, които поставят президента Радев извън институцията на президент. Гълъбов допълни, че ако има само 1 шалтер, то този, който го държи, ще избира кога да включва прожекторите, кога да ги спира и къде да ги насочва.
От своя страна проф. Александър Маринов коментира, че не всички институции, както и техните ръководители биха искали да са „под прожекторите“. Всеки месец ставаме свидетели на разходи на публични средства или решения, които засягат интересите на милиони хора, които не са наясно със случващото се.
„Президентът има своите отговорности, не смятам, че той е безгрешен. Съществува йерархия и степенуване на отговорностите. Има парламент, избран пряко от народа и трябва да се отчита пред него. Има правителство, което също трябва да се отчита пред парламента и пред народа. Смятам, че в пожеланието да се включат прожекторите е трудно да се намери заплаха, дори напротив. Всеки добронамерен политик и общественик би трябвало да споделя тази идея“, обясни проф. Маринов. Той допълни, че ако се включат прожекторите, доста неща ще лъснат, но това е необходимо, за да има промяна.