Водосвет за здраве и плодородие отслужиха край Свищов за Трифон Зарезан

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Водосвет за здраве и плодородие отслужиха в местността Совата край Свищов за Трифон Зарезан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празникът, по традиция, бе организиран от „Винпром Свищов“, а специален гост на събитието бе кметът на крайдунавската община Генчо Генчев. Той припомни, че Свищов и региона имат дълбоки традиции във винопроизводството още от Древността. Освен това изрази радостта си от факта, че и днес има хора, които ги продължават и прославят името на града с доброто си вино не само у нас, но и в чужбина.

„Пожелавам Ви, Бог да закриля лозята, да ги пази от всякакви болести и беди. Предизвикателствата на природата са непредвидими, но мисля, че и през тази година ще успеете да се справите с трудностите, както сте го правили винаги до сега. От мое име и от името на общинското ръководство аз искам да Ви благодаря за доброто партньорство, което имаме от години насам и се надявам то да продължи и за напред“, каза още Генчев.

След традиционния водосвет за здраве и плодородие бе коронясан и царя на лозята за настоящата година, след което последва и самото им зарязване.

Изпълнителният директор на „Винпром Свищов“ Владимир Георгиев поздрави с празника присъстващите гости и благодари за всеотдайния труд на своите служители. Георгиев подчерта, че въпреки трудната година, е доволен от постигнатите резултати и пожела следващите 11 месеца да са още по-успешни.

В церемонията се включиха и други представители на местната власт, сред които зам.-кметът Бедри Алиев и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

По време на тържествената церемония групата за исторически възстановки Първи Италийски легион показа как в миналото римляните са зарязвали своите лози.