Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен на 12 август – празник на българските Военноморски сили

Военноморски музей

Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен на 12 август – празник на българските Военноморски сили. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на музея д-р Мариана Кръстева.  Жителите и гостите на града ще могат да разгледат постоянната експозиция, както и изложбата „Флотилия в зала“, която бе открита днес. В изложбата музеят представя непоказвани корабни модели от своя фонд. Снимки, лични вещи и документи добавят щрихи към историята на корабомоделизма в България, неговите постижения и най-активни дейци.

„Изложбата е посветена на годишнината на българските Военноморски сили и техния празник, който традиционно се отбелязва във втората неделя на месец август. Представена е флотилия от корабни модели, изработени в продължение на 50-60 години. Те са част от музейния фонд, но не са в постоянната експозиция“, посочи д-р Кръстева. Тя допълни, че в изложбата са включени военни кораби, част от тях изработени от „Флотски арсенал“ – Варна, търговски, морски и речни кораби. „Всички те са дарени на музея и всеки от тях може да се разкаже история. „С тази изложба се опитваме да отбележим щрихи към историята на корабомоделизма и неговото отражение чрез нашите фондове. Показваме много фотоси, отделни моменти от развитието на корабомоделизма, дейци със специални заслуги , грамоти на майстори“, каза още д-р Мариана Кръстева.

Сред по-забележимите модели са на учебния крайцер „Надежда“, плаващ 10-тонен кран на Българско акционерно дружество „Кораловаг“, изработен 1931 година, както и на рибарска лодка, подарена на музея през 1923 година от създателя й художника Владимир Коренев.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА