Военноморския музей във Варна представя експонати във връзка със 100-годишнината от подписването на Ньойския договор

Снимка - Военноморски музей - Варна

Военноморския музей във Варна представя експонати във връзка със 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Експонат на месец ноември във Военноморския музей е лодъчен военноморски флаг на учебен крайцер „Надежда“ и документи, които проследяват отражението на събитията от края на Първата световна война върху Българския военен флот.

Военноморският флаг на учебен крайцер „Надежда“ е съхранен от последния му командир капитан-лейтенант Борис Стателов при предаването на кораба под контрола на Съглашенските военноморски власти. Рапортът на българския офицер е свидетелство за отношенията: победители – победени.

Експонат на месеца включва още документ на Морската междусъюзническа контролна комисия, който разказва за разрешеното за ползване оръжие и организацията на морската полиция в страната. Изложените документи показват етапите на разоръжаване на Българския военен флот и предоставянето на българските военни кораби на Антантата. В резултат от подписването на Ньойския мирен договор България губи правото да притежава военен флот.

Експонатите ще останат подредени във Военноморския музей до края на годината.

В края на Първата световна война, българската държава има нещастието да е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да моли за мир. Така на 27 ноември 1919 година се подписва безспорно една от най-пагубните спогодби в цялата българска история, а именно – Ньойският договор.
Всички въпроси относно бъдещите взаимоотношения между победители и победени се уреждат на Парижката мирна конференция (открита на 18 януари 1919 година).

Ньойският договор маркира и Втората национална катастрофа. Българският национален въпрос не само не е решен, но преминава във фаза, при която негово осъществяване става изключително трудно. Почти всички придобивки от по време войните са изгубени (с изключение на Пиринска Македония и Родопите). България е в дипломатическа изолация и в следващите години нейните правителства се стремят първо да преодолеят тази изолация и на следващо място се ориентират към мирна ревизия на договора.
Десислава ВАСИЛЕВА