Вокалистът на Б.Т.Р Атанас Пенев – Наско: Рок музиката е безкомпромисна както в звученето си, така и в посланието си, а текстовете винаги засягат някаква тема

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Вокалистът на Б.Т.Р Атанас Пенев – Наско в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин по повод празника на общината и участието на групата в празничната програма на 5 май.

Фокус: Група Б.Т.Р е в Петрич по повод празника на общината. Първо да започнем с това – защо приехте поканата?

Атанас Пенев – Наско: Миналата година, горе-долу по същото време, имахме концерт в читалището и тогава стана дума защо пък да не дойде за празника на общината. Така и се случи, като стана още по-интересно за жителите на Петрич, защото от една страна имаме нов албум, а от друга сме заедно с Джон Лоутън, така че пълна програма.

Фокус: Какво очаква петричани на Вашият концерт?

Атанас Пенев – Наско: Ще свирим няколко, не съм сигурно точно колко, тъй като е ограничено времето, от новите ни песни, ще изсвирим и хитовете, без които няма как да слезем от сцената. Ще свирим и много от музиката „Юрая Хийп“, както от самостоятелното творчество на Джон Лоутън.

Фокус: Казахте, че и друг път сте бил в Община Петрич. Харесва ли Ви общината и има ли тук любители на рок музиката?

Атанас Пенев – Наско: Петрич се слави с това, че има любители на рок музиката и рокери. Винаги е хубаво, което идваме тук. Аз си спомням и през годините сме посещавали общината. Мисля, че това ни е 5 или 6 път, дано не бъркам. Всеки път ни е много приятно и си изкарваме много хубаво.

Фокус: Казахте, че ще представите част от песните си в новият Ви албум. Една от тях е „Невидими стени“. Кои са невидимите стени в нашето съвремие според Вас?

Атанас Пенев – Наско: Много са, но като че ли най-важната е тази, която ние сами си поставяме като пречка в живота. Тези невидими стени са предимно в главата ни – „дали ще стане така, дали ще мога да се справя, дали не мога да се справя“. Не трябва човек да си поставя такива лимитации и в крайна сметка трябва да се бори с тях по един или друг начин. Дали ще е като будистите, които заобикалят всичко, но винаги успяват да преминат или пък с главата напред – това не е важно, важното е да счупим тези невидими стени.

Фокус: Как през годините Б.Т.Р успя да се справи с всички „стени“ по пътя си? Видяхме, че през годините музиката ни се разви доста странно, свидетели сме на различни колаборации, дори  в момента поп музиката ни не е точно поп. Как обаче Вие успяхте да се съхраните?

Атанас Пенев – Наско: Често казано трудно мога да отговоря на този въпрос. Може би най-важното нещо е любовта ни към рок музиката, което ни държи и като група. За нас рок музиката е най-истинската музика. Тя е безкомпромисна както в звученето си, така и в посланието си. Текстовете са безкомпромисни, винаги засягат някаква тема, не се пишат просто думи, за да се запълни текста в мелодията. Така че може би това е нещото което ни е задържало. Пак казвам ние не се интересуваме от това дали нещо е модерно или не, въпроса е да е стойностно и да ни харесва. Ако музиката е хубава, тя винаги се оценява.

Фокус: А какво Ви вдъхновява да пишете музика?

Атанас Пенев – Наско: Музиката ни най-вече я пише Славчо и ще си позволя да го цитирам по памет от други интервюта – живота, живота е най-добрият стимулант, източник по-скоро на идеи, защото той винаги ни поднася изненади – дали хубави, дали лоши, но винаги изненадващи и оставащи следва в нас.

Фокус: Трудно ли се прави рок музика в България?

Атанас Пенев – Наско: Определено рок музиката не е за всеки и то не само в България. Много по-трудно е човек да работим в екип, отколкото сам. Трябва да има напасване на идеи, на характери, а пък както казах музиката трябва да е безкомпромисна с посланията си и със звученето си. От тази гледна точка не е лесно, но ние сме избрали този път от малки и мечтата ни се сбъдна.

Фокус: Б.Т.Р има свой собствен стил в музиката. Винаги когато чуем песен, бихме могли да разберем, че е Ваша. Как успяхте да се предпазите от модерните музикални течения или казано иначе – да не се подведете по това, което е модерно и се слуша в дискотеките?

Атанас Пенев – Наско: Хм… незнам. Явно е не е било достатъчно модерно за нас, не е било достатъчно силно, за да кажем, че става нещо интересно, за което да си кажем, че трябва да го видим. Явно не е било достатъчно добро, пак казвам за нас. Това е субективен фактор. Не казвам, че това е хубава или лоша музика, но някак си това остана за нас, че звученето ни трябва да се запази. Ние имаме звучене, което е специфично за рок групите, но незнам дали всъщност е за всички. При последния ни албум Славчо даде идеята, от там нататък всички седнахме и започнахме „да въртим“ тази песен, тази идея. Понякога пробваме различни звучене, стилове, темпа и разбира се тоналности, защото все пак трябва да я напаснем към моят глас. Накрая, когато всеки даде всичко, което може от себе си и си кажем „Ето това е финалният продукт“, както ти самата каза – то звучи като Б.Т.Р, тоест с нашия почерк. Това се случва, защото всеки от нас допринася от себе си и именно това е уникалното при работата с група, че винаги има някой, нещо да даде към определена идея или песен.

Фокус: Говорейки си за модерното се сещам за една от вашите песни – „Златна рибка“. В нея поставяте доста интересни въпроси, които ми се струва, че са доста актуални и днес. Как успявате да правите музика, която поставя послания, които са актуални дори години по-късно?

Атанас Пенев – Наско: Както казах още в началото – рок музиката е много истинска музика. Не само „Златна рибка“, но и която и от нашите песни да вземете, то и в нея ще откриете послание. Всяка една наша песен носи свое послание. За съжаление явно тези проблеми не са изчезнали, така че тя все още е актуална. Текстовете са актуални, рок музиката, както вече казах винаги е актуална, тя никога няма да загине, въпреки че се опитват да я погребат. В  никакъв случай – най-добрите концерти в света са рок концертите.

Фокус: А Вие виждате ли млади рок групи, за които след години бихме могли да кажем, че са достигнали Вашето ниво?

Атанас Пенев – Наско: Дано да има и дано да се появят много нови и млади рок групи. Има разбира се, но за съжаление като че ли няма или по-скоро не виждаме, за да съм съвсем честен нямаме много време да ослушаме, но много се надяваме да има един бум на български групи, които ще останат във времето – няма да се разпаднат или да заминат навън. Тоест ще оставят следа.

Фокус: Какви са бъдещите творчески планове на Б.Т.Р?

Атанас Пенев – Наско: За тази година остават чисто концерти. Надяваме се да направим колкото се може повече концерти, за да промотираме новият ни албум „Невидими стени“. С Джон ни предстоят няколко концерта. Традиционният Джулай морнинг на  Тутракан и на 18 август ще бъдем с Глен Хюс във Варна на фестивала, който Цонко Цонев организира. В общи линии надяваме се на много концерти.

Ливия НИНОВА