Волен Сидеров: На Коалиционния съвет решихме в НС всяка седмица да изслушваме министрите, за да отчитат изпълнението на управленската програма

Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Стабилна ли е управляващата коалиция след заседанието на първия за годината Коалиционен съвет и скандалите около Изборния кодекс? Очакваме отговора от Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“. Добър вечер.

Волен Сидеров: Добър вечер.

Водещ: Започваме разговора със срещата днес. За първи път от началото на годината се събрахте на Коалиционен съвет. По-обединена ли е вече управляващата коалиция? Как я чувствате?

Волен Сидеров: Да, имаше една амплитуда, една пауза, в която не се събирахме. Но това не се е отразило на нашите отношения, само искам да отбележа, защото тази пауза беше наситена с международни събития и т.н. Днешната среща беше много коректна, много колегиална. Няма проблеми, които да са издали някакъв конфликт или неразрешен проблем.

Водещ: След срещата вие с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов препотвърдихте на практика вашето настояване, което лансирахте най-напред в интервю за „Фокус“ – коалицията да завърши работата си, независимо от това как ще се явят коалиционните партньори на изборите. Защо само двамата?

Волен Сидеров: На срещата на съвета беше Борис Ячев, той е заместник-председател на НФСБ, той представляваше партията НФСБ. Той също е съгласен с това мнение. Просто си тръгна, защото имаше ангажимент. Но той също е на това мнение. Т.е. ние стигнахме до съгласието независимо как „Обединени патриоти“ се явяват на евроизборите, да завършим мандата и да изпълним програмата за управление, под която сме се подписали всички. Това е добре, защото внася елемент на стабилност и нещата не опират до резултатите от тези избори на 26 май, а даваме хоризонт, тъй като сега в момента ще има нервност, даже истерия, вече виждам истерични нотки. Тъй като винаги, когато имаме избори, знаете, нервността, напрежението се повишават. Беше много важно да кажем, че независимо как ние, Патриотите, се явяваме, което в крайна сметка си е наша вътрешна работа, управленската програма и мандат трябва да се изкарат до края. Т.е. господин Борисов да изкара един мандат поне докрай, понеже досега той го прекратяваше предсрочно. Нека да оставим тази възможност да изкара мандат до край. Мисля, че това ще даде възможност да се види, че се правят добри неща за българите.

Водещ: Ще успеете ли да осигурявате кворум за заседанията на парламента?

Волен Сидеров: Ще успеем да го осигурим този кворум, не мисля че трябва да се прави спекулация, ако ДПС или БСП отсъстват, кворумът ще пропадне. Напротив. Ще се види, че може да се работи по-стегнато, по-експедитивно, по-делово. И даже някои неща, които досега не са минавали и те са полезни за обществото, за хората, ще минат по-бързо. Защото БСП, както всяка опозиционна сила, разбира се, е в своето право и използва всички възможни парламентарни прийоми – да бави, да разсейва, дори когато има нещо полезно и нещо добро, се създават всевъзможни дебати, знаете има много процедурни възможности за бавене, за отлагане, за протакане. Сега това ще отпадне и ще се види, че всъщност парламентът работи може би по-стегнато без присъствието на БСП.

Водещ: Господин Сидеров, понеже споменахте на няколко пъти категорично изпълнението на управленската програма, вие получихте ли най-после отчет от правителството и от министрите по отделно за хода на изпълнението?

Волен Сидеров: Между другото днес стигнахме до това решение, много точно нацелвате темата, министрите да идват и да бъдат изслушвани в парламента по своите предложения, с това което предлагат и съответно депутатите ще имат възможностите да им задават въпроси. Т.е. това, което питате в момента, е вече решение, което ние го взехме и което предстои. Министрите се отчитат,  какво вършат. Защото вие знаете от опит, че всички камери, микрофони, диктофони са в парламента. А в министерствата, където е реалната власт, истинската, изпълнителната власт, където се разпределят пари, обществени поръчки и прочие, медиите – много, много меко се изразявам – имат  ограничен достъп. Сега това ще се промени, защото ще викаме всички министри на изслушване и те ще казват, какво са направили и какво предлагат да се направи. Така че това е също добър момент в ситуацията на това, което БСП се опитва да направи – парламентарна криза. Опитва се, но няма да го постигне, защото парламентарна криза няма да има.

Водещ: Господин Сидеров, бихте ли дали малко повече яснота върху технологията на това изслушване на министрите? То ще става в пленарна зала пред всички депутати?

Волен Сидеров: В пленарна зала. Точно така, да. Целта е управляващото мнозинство да задава въпроси: какво направихте, какво предлагате? Тъй като основните законодателни промени идват от министерствата. Не знам дали слушателите, хората, гражданите на България го знаят. Много често те се заблуждават, че законите се пишат в Народното събрание. Основната част от законовите промени, законите се пишат в министерствата. И те влизат в НС и се гласуват. А ние сега ще правим изслушване на всеки един министър, т.е. го взехме като решение днес. Не знам дали стана ясно от пресконференцията.

Водещ: Не, не стана. Сега развивате тезата за първи път.

Волен Сидеров: Сега го осветлявам този момент. Много е важен и добре, че попитахте, защото наистина решихме всички министри да идват и да бъдат изслушвани със съответната процедура на въпроси. Т.е. той не само е изслушван, но му се задават и въпроси. И по този начин ще стане ясно,  кой как си върши работата. Защото нашата работа в парламента я следят 100 камери, 100 медии, всички, цялата общественост. Кой е дошъл, кой е закъснял, кой си е седнал на банката, кой станал. А министрите никой не ги следи. Сега ще започнем да ги следим и да виждаме, дали си вършат работата. Ако не, може да ги сменим, няма проблем.

Водещ: Това изслушване в рамките на парламентарния контрол ли ще бъде или вън от него?

Волен Сидеров: Не. Не в парламентарен контрол в петък, където има въпроси и където са доста рутинни, как да ви кажа.

Водещ: И с написани предварително отговори.

Волен Сидеров: Не, не. Става дума за парламентарната дейност през седмицата. Ние имаме право на изслушвания. Не говорим за парламентарен контрол. Това е друга процедура. Говорим за изслушване, в което викаме съответния министър, той говори пред парламента, задават му се въпроси, той казва предлагам еди каква си промяна законодателна или пък нов закон и т.н. Това се обсъжда, дискутира и се гласува. Говоря за съвсем нов момент в парламентарната практика досега.

Водещ: Наистина е нов момент. А от тези изслушвания ще стане ли ясно, какъв е ходът на изпълнението на вашата програма, на управленската програма?

Волен Сидеров: Точно така, да. Това ще стане ясно, ще коригираме, ще видим наистина кой министър си върши работата и кой не.

Водещ: Още един въпрос, ако е възможно, да изсветлим – след вашата среща, тоест след Коалиционния съвет стана ясно, че различни партии от вашата коалиция „Обединени патриоти“ излъчват различни лидери за водачи на листите. Ето, господин Ячев е посочил Валери Симеонов да е водач на евролистата, ако не на общата, то отделно на партията извън „Обединени патриоти“. Това как рефлектира върху работата и отношенията във вашата коалиция?

Волен Сидеров: Първо, да уточня, че това не е било тема за днешния Коалиционен съвет във формата ГЕРБ-„Обединени патриоти“. Защото това е тема между нас, Патриотите. Сега, това, че всяка партия си номинира водачи, „Атака“ не е номинирала, тук искам да подчертая, че „Атака“ досега не е номинирала своя водач.

Водещ: А да очакваме ли, че ще ви посочи?

Волен Сидеров: Не можем да очакваме преди да се уточни форматът на участие. Защото, извинявам се, съвсем невинно искам да попитам: за водач на коя точно евролиста е номиниран господин Валери Симеонов или господин Ангел Джамбазки, защото него също го номинираха организации на ВМРО. В което няма нищо лошо, те имат своето право да направят това. Но на коя евролиста – обща или коя? Този разговор и това решение предстои да стане. И аз се надявам това да стане културно, това да стане цивилизовано. Т.е., ако някоя от трите партии иска да участва отделно, тя да го заяви, има това право и да каже: аз ще участвам отделно и да си прави листата както реши. Въпросът е в това – това участие по този начин или по друг начин да го заяви, още не ясно, защото не сме се уточнили тримата лидери на партиите как точно ще участваме, когато стане ясно, каквото и да е решението, ние да кажем на обществото и на нашите коалиционни партньори от ГЕРБ, че при всички случаи управленският мандат ще бъде завършен. Т.е. участието ни в евроизборите няма да се отрази на управленската програма за 4-годишен мандат. Мисля, че това ще бъде достатъчно успокояващо и водещо до стабилност, защото ние сме в средата на мандата, имаме да работим още по доходи на хората, по икономическо развитие, брутен вътрешен продукт да се вдигне и т.н. Има неща, които могат да се направят за още 2 г. Няма да е полезно за нашия народ, за нацията и за България прекратяването на мандата понеже някой иска да бъде на власт. Хубаво, той като иска да бъде на власт, ще дойдат избори 2021 г., да ги спечели, да дойде на власт. Но дотогава ние това, което сме очертали в програмата, да го изпълним. А ние там сме заложили вдигане на доходите и вдигане на икономическия ръст. Лично моето желание това да го постигнем. И дето се вика, който иска да ни хвали, да ни заплюе, няма значение, нека каквото иска да прави, но да постигнем някакви реални резултати.  Да завършим болницата в Ямбол, дето я започнахме, сега ще излезе проектът март месец, ще я построим, ще я направим. По принцип след 35 г. най-после ямболци ще имат нова болници. Това, ако го видя да стане до края на мандата, дето се вика, мога да се оттегля в манастир.

Водещ: Горещо ви пожелавам да стане без втората част на вашия ангажимент, оттеглянето в манастир  едва ли ще е ви е необходимо. Но господин Сидеров, още един въпрос, ако позволите, с още една тема – за Изборния кодекс. Промените на промените?

Волен Сидеров: Това е една технология. Мисля че прекалено много страсти се разгоряха около този кодекс и той беше използван за политизиране на темата, както се казва, за хвърляне на обвинения, аз чух даже такива неща – заклахте демокрацията.

Водещ: Но обезсмислихте преференциите. Това е другата страна.

Волен Сидеров: Аз чух, че Мая Манолова например, която е юрист по образование и омбудсман, разбира се, в момента, каза че с преференциите се нарушават права на българите. Много се извинявам, аз не съм юрист, но съм достатъчно образован и ерудиран, за да кажа, че основните права на българите са заложени в Конституцията. Там правото да гласуваш и да бъдеш избиран е заложено. Там никъде не пише: можеш да избираш чрез преференции. Нямам нищо против преференциите. Нека да ги има, окей, чудесно. Но това не е основен въпрос, това не може да бъде основен въпрос. Превърна се в основен въпрос, което означава, че се изкривява философията на демокрацията. Понеже се спекулираше с тази дума, как я заклали, как – друго, но в Конституцията пише следното нещо: Волята, политическата воля на българските граждани се изразява чрез политическите партии. Това е записано. Ако някой иска да разтури партиите, да няма партии, да го каже ясно. Чудесно, окей. През 1934 г. Кимион Георгиев го е правил в България. През 1922 г. – Бенито Мусолини в Италия. Маха партиите, забранява ги и парламентът тогавашният се избира по съсловия. Добре. Но да го предложи, да се приеме това и тогава ще сме съгласни. Но не може, хем да имаш демократичен модел, който е приет, хем да искаш друго. Аз лично съм се борил България да има повече от една партия, защото едно време беше БКП, сега имаме повече партии. Те започват да се оплакват – ама, има много партии. Добре, дайте да ги забраним. И да се издигат кандидати за евроизбори, за национален парламент, за общински избори само през инициативни комитети, през синдикални или съсловни организации. Добре, чудесно. Нека да го поправим в Конституцията и това да бъде така. Но да работим по тези правила. Когато, обаче, имаме наложени вече правила, наложен устав по Конституция, по която работим, не можем непрекъснато да обясняваме – партиите са лоши, дайте да им пренаредим подредбата, защото те са лоши. Дайте тогава да ги забраним партиите. Чудесно. Аз нямам нищо против мажоритарния избор. Аз съм достатъчно мажоритарен, мога да се явя на избори, мисля, че хората ме познават. Но нека да го приемем. Докато не сме го приели, не е честно да се говори, че партиите са лоши, те нареждат лоши листи и нека да оставим на хората да ги пренаредят. Тези хора, които гласуват за тази партия, нали те са й привърженици. Така че те трябва да имат доверие на партийната централа. Ако говорим за преференции, ние можем да направим такъв модел, примерно, всяка партия да определя какви преференции да наложи. Да кажем някоя партия казва нашите преференции да бъдат 100%, кой за когото иска да го пренарежда. Друга партия да каже нула процента. Мая Манолова казва, че преференциите са права на гражданите. Аз пък казвам: правата на гражданите се изразяват по Конституция – тя е юрист, трябва да го знае – чрез  политически партии. В България няма друг демократичен модел. Ако някой предложи и наложи друг модел, тогава ще се съобразяваме с него. Но сегашният модел е такъв.

Водещ: От ГЕРБ обаче сега връщат преференциите, подготвили са законопроект, ще го гледате ли?

Волен Сидеров: Ами те понеже са много, как да го кажа, има на английски един такъв термин flexible.

Водещ: Гъвкави.

Волен Сидеров: Да гъвкави, реагират бързо. Няма лошо, в крайна сметка, управлението, политиката изисква бърз рефлекс. Вероятно Борисов е видял, че това, как да го кажа, аз даже не мога да намеря термина, то не е лишаване от преференции…

Водещ: Висок праг.

Волен Сидеров: Повишен праг, да на преференциите. Когато е видял, че това предизвиква някакви обществени вълнения, той реагира. Сигурно е прав да реагира – при него се концентрират много информации и той може да прецени по-добре. Няма нищо драматично е това, като си взел едно решение да го коригираш, ако видиш, че то не се посреща добре от обществото  коригираш го, няма проблем. То всъщност това е – политиката е изкуството на възможното и всъщност добрият държавник е този, който се съобразява с мнението на обществото. И няма нищо драматично, не трябва да търсим интриги, драми и някакви такива други…

Водещ: Усложнения.

Волен Сидеров: И мистериозни обяснения на това, което се случва. Съобразил се с исканията на хората, явно искат да има преференции, добре, нека има преференции това не е най-важното нещо.

Водещ: А г-н Сидеров, изборът на нова Централна избирателна комисия, на нова ЦИК, дали няма да се превърне в ябълката на раздора?

Волен Сидеров: Също за мен въобще не е драматично, нито пък е въпрос номер едно дали ще бъдат едни, или други членове на ЦИК. Днес ние съобщихме на нашата пресконференция, че фактически членовете на БСП в ЦИК са сложени там от предишното ръководство на БСП – от Михаил Миков. И сега г-жа Нинова иска да ги смени с някакви хора, които тя да сложи. Вероятно това е амбицията  и импулсът да настоява толкова много за смяната на ЦИК.

Водещ: Е нали са съпартийци, защо им няма доверие?

Волен Сидеров: В една пария има различни групи. От една страна мандата на ЦИК свършва и той трябва да бъде сменен, но това трябва да става плавно, така че да няма колизии, да не се окаже, че точно по време на изборите, всъщност няма ЦИК. Защото единият ЦИК е осигурен, другият не е запознат с функциите на комисията. За мен също така няма много голямо значение, кой ще бъде член на ЦИК и кои ще бъдат членовете на ЦИК. ЦИК не определя резултатите на изборите, нито пък може да ги манипулира по някакъв начин. ЦИК е една комисия, която следи за спазването на закона, приема жалби. Въобще придава й се значение, което всъщност ЦИК няма. Така че аз съм готов, ако от мен зависи, сега на момента да се смени ЦИК, само и само да не се говори, че ето това е повлияло на изборите и вие имате служебна победа. А “вие” имам предвид управляващата коалиция, макар че ние ще се явим по отделно на изборите – няма да сме “Атака“ с ГЕРБ заедно, нямаме общи кандидати, освен ако софийската организация на ГЕРБ не ме номинира мен за водач на листата. Шегувам се, разбира се.

Водещ: Г-н Сидеров, ще ви представлява ли проблем, ако кворума  все пак го подкрепя и ДПС?

Волен Сидеров: Не знам какъв проблем, говорим за парламентарно присъствие?

Водещ: Да парламентарно присъствие.

Волен Сидеров: Кворум означава присъствие в залата. Оттам нататък различията, полемиката могат да се изразяват само, ако присъстваш там, ако те няма – няма как. ГЕРБ направиха тази грешка, днес стана дума и за това, че през 2013-та година напуснаха, но много бързо разбраха, че това е неправилно, защото губят възможността да участват в парламентарната полемика, както и всички парламентарни процедури, които законът позволява. И се върнаха, и сега го отчитат като грешка. Сега в момента БСП повтаря, копира първо напускането от парламента, което “Атака“ го направи още през 2008-2009г., но хайде да не претендирам за авторски права и което сега искат да кажат, че ГЕРБ, понеже през 2013-та напусна, сега и ние правим това. Да, но това не ефективно, това не може да доведе до някакъв добър резултат.

Водещ: Стана ли дума днес на Коалиционната среща, че от парламента много по-често отсъстват в голям брой депутати от ГЕРБ, отколкото от коалиционния партньор “Обединени патриоти“? Справка в парламента показва, че тяхното количество на отсъствие е много по-високо.

Волен Сидеров: Ами стана дума, защото аз отворих въпроса за това, че пътуванията трябва да се спрат. Има много организации, в които има командировки – в ПАСЕ, в ОССЕ и други.  Аз предложих следното, казах така: тотално много често отсъстват депутати, може да кажете на вашите европейски партньори, че нашите депутати няма известно време да присъстват на вашите кворуми, защото вие решете и изберете сами – стабилност или хаос? Ако искате стабилност ние трябва да стоим в пленарната зала и да осигуряване мнозинството не само кворума, а и гласуванията. Ако искате непрекъснато да пътуваме във всички форуми на европейските организации –  да не ги изброявам всички, то тогава няма да имаме кворум, няма да имаме мнозинство. Аз мисля, че тези, които ги наричаме “нашите партньори на запад” ще го разберат много ясно това, ако им се постави въпроса – стабилност или хаос.

Цоня Събчева