Все още не са идентифицирани лицата, които са се отнасяли унизително към настанени в Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

Пловдив. Все още не са идентифицирани лицата, които са се отнасяли унизително към настанени в Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив. Това съобщиха на пресконференция днес зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Очакваме те да ни бъдат казани“, добави Танева. „До момента не сме получили сигнали нито от близки, нито от самите потребители, че има подобно отношение“, каза зам.-кметът Анести Тимчев. Не е ясно все още и за кой от двата центъра се отнася сигнала, по който е работила телевизията, която го изличи в репортаж. „В една и съща сграда има два центъра, в които има настанени по 15 потребители с деменция, за които се грижат 24 служители“, съобщи Веселина Ботева, директор на дирекция „Социална политика“ в общината. От тях болногледачките са по 7 във всеки център, като се предполага, че упражненото насилие и грубо отношение върху възрастната болна жена е именно от една от тях. Все още и в общината и дирекция „Социално подпомагане“ няма и доклад от ръководителя на центъра по случая. „От три седмици тя е в плануван отпуск“, съобщиха от общината. Очаква се днес зам.-кметът да получи докладът от ръководителя на дома.
От общината поднасят извинение към пострадалата жена и към нейното семейство за проявеното издевателство. Зам.-кметът Анести Тимчев бе категоричен, че при установяване на виновните служители, те ще бъдат уволнени, включително и ръководителят на центъра. „Обявяваме се срещу всяко подобно поведение, то ще бъде строго наказвано“, каза Тимчев. „Няма да толерираме и управление, което не отстранява подобно отношение към хората“, добави той.
Междувременно от общината съобщават още, че вече има започнали проверки на социалните услуги в Пловдив. Извършва се пълна проверка на всяка услуга и всяко звено.  Подготвят се и нови атестационни форми на служителите там, с цел подкрепа на хората, които работят добре.
Директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Надя Танева пък каза, че те правят регулярни проверки на социалните услуги всяко тримесечие и всеки месец има планувани посещения в тези заведения.
Община Пловдив предлага 56 социални услуги, които се ползват от над 3000 души – повече от 1100 възрастни и над 1900 деца.  За всичките тези услуги е назначен персонал от 750 души.
Реално в Дома, за който става въпрос, грижи са полагали по двама души персонал на смята за всичките 15 души.
Цветана ТОНЧЕВА