Всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2018 година е подадена по електронен път във Видин

Всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2018 година е подадена по електронен път. Това сочат данните на НАП за приетите до този момент формуляри в Офис Видин, съобщиха от офиса за Радио „Фокус“ – Видин.  До 29 януари са подадени почти 400 декларации, като 185 от тях са подадени с ПИК или електронен подпис. В същото време 124 физически лица са декларирали данък за довнасяне и желание за ползване на отстъпка.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лева. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2019 година. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 година, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

През миналата година в офис Видин с плащане чрез ПОС терминали са погасени задължения за данъци и осигурителни вноски в размер на 842 хил. лева. От началото на годината от услугата плащане чрез физически ПОС терминал в Салона за обслужване на НАП Видин вече се възползваха 297 клиенти, като те преведоха към бюджета 120 хил. лева.