ВТАС ще се произнесе с окончателно решение по делото за убийството на Алекс Ангелов от град Бяла в едномесечен срок

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. Състав на Апелативен съд – Велико Търново разгледа в открито съдебно заседание вчера делото за смъртта на 18-годишния Алекс С. А. от гр. Бяла. Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

В съдебно заседание, представителите на прокуратурата и частното обвинение поддържат искане да се потвърди присъдата на Окръжен съд – Русе, с която подсъдимият Валентин И. М. е бил признат за виновен в това, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил Алекс С. А. по хулигански подбуди и смъртта настъпила на 15.07.2017 г. в  УМБАЛ – Русе АД в гр. Русе, поради което и на основание чл. 116 ал. 1, т. 11, пр. 1 вр. чл. 115 (Убийство по хулигански подбуди) е бил осъден на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Представителят на защитата заяви, че поддържа въззивната си жалба срещу същата присъда на ОС-Русе, като иска от съда деянието да бъде преквалифицирано от съда в такова по чл. 124 от НК (смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена телесна повреда).

Съгласно дадени в отменително решение на Върховния касационен съд по н.д. 750/2019 г указания, по делото бе приета тройна комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза.

След приключване на съдебното следствие и съдебните прения, съдебният състав на Апелативен съд – Велико Търново обяви делото за изяснено от фактическа страна и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.