Втори национален конкурс за изработване на плашило започва днес в „Етър“-а

Габрово. Втори национален детски конкурс за плашила започва днес в Етнографски музей на открито „Етър“. Това съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. В рамките на месец, всяка събота, ще бъдат организирани специални работилници за малки и големи, в които ще се изработват традиционните човекоподобни чучела. Участието става след предварителна заявка.

От Етъра припомнят, че в миналото предците ни са използвали плашилата,з за да прогонват птиците от своите ниви и градините си. Някога будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, със своето остроумие и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила взеха участие в габровския Карнавал.

Според условията за участие в надпреварата, чучелата трябва да са направени от естествени материали – дърво, хартия, глина, слама, текстил и др. Всеки, който иска да се включи, трябва
максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, които са използвани до 80-те години на XX век. Експонирането им на територията на Етнографски музей на открито „Етър” налага те да бъдат направени от устойчиви материали и да бъдат с човешки ръст.
В конкурса могат да се включат индивидуални и групови участници.

Обявените категории са пет – най- традиционно плашило; най-смешно плашило; най-артистично плашило;  най-страшно плашило и цялостна композиция.

Плашилата, участващи в конкурса, не се връщат. След приключването му те се експонират в музея.

Желаещите да участват в националния конкурс могат да изпратят изработените от тях плашила до 5 май. Повече информация можете да откриете във фейсбук страницата на ЕМО „Етър“ или на тел. 066/ 810 560.

Луиза ТРАНЧЕВА