Втори пореден протест се проведе пред видинската болница

Втори пореден протест се проведе пред видинската болница, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Отново  протестиращите  поискаха запазване на целия обем от дейности на видинската болница. Инициатор на протеста е ОбС на БСП, а сред протестиращите бе и Михаил Миков, член на НС на БСП и Цветан Топчиев, депутат от БСП от Видинския регион. Днес към протестиращите се присъединиха и група специалисти по здравни грижи от болницата, които преди месец протестираха също пред болницата за увеличаване на заплатите. За пореден ден се чуха остри критики срещу ръководството на Министерството на здравеопазването и лично срещу министъра заради идеята на пруструтуриране на отделения и преместването им в монтанската и врачанската болници. Протестиращите обвиниха и ръководството на видинската болница като ги нарекоха ликвидатори.

Днес пред протестиращите се изправи д-р Борислав Милчев, член на УС на МБАЛ „Света Петка“ във Видин. Той бе категоричен, че болницата няма да бъде закрита и предстои да се уточнява как и колко отделения ще бъдат преструктурирани. Д-р Милчев заяви, че не вярва болнични отделения да бъдат закрити в болницата. „Заплатите на медицинския персонал може да са ниски, но те се получават редовно за разлика от врачанската болница, където заплатите са по-високи, но не се изплащат с месеци“, каза пред протестиращите д-р Милчев.

Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП заяви, че предстои да се свика извънредно заседания на Общинския съвет, на което трябва да се вземе решение за бъдещето на видинската болница.

Анна ЛОЗАНОВА