Във Варна ще бъде открита изложбата на Алиса Торосян „Есенна феерия“

снимка: Център за наивистично изкуство - Пловдив

Утре във Варна ще бъде открита изложбата на Алиса Торосян „Есенна феерия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Алиса Торосян е художник-живописец от град Шумен. Още в най-ранна възраст проявява творчески заложби и се насочва към рисуването. Ученичка е на местните художници Здравко Недев и Христо Дочев. Творческо амплоа на Алиса Торосян е основно концентрирано върху акварела, където тя успява да постигне свой индивидуален стил. Характерно в нейното творчество е цикъл картини, които създава по музика на Шопен, Лист, Моцарт и Бетовен. Стилът й се характеризира с нежност, преливане на багрите и предиване на различни душевни състояния в картините. Рисува предимно пейзажи и натюрморти. Ежегодно участва на изложби в Шумен, Варна, Бургас, Пловдив и София.

Нейни живописни творби са притежание на частни колекционери във Франция, Германия, Турция, Армения, Канада, Япония, Англия и Етиопия.

По повод 1700 годишнината от приемането на християнството  за държавна религия в Армения, през 2001 година, е удостоена от Организационния комитет на сдружението Арменска култура и изкуство с диплома Свидетелство за заслуги за личен принос за съхраняване, развитие и популяризиране на многовековното духовно и културно наследство на арменският народ в България.

Десислава ВАСИЛЕВА