Във Варненска област няма зони за къпане с отклонения от микробиологичните показатели за чревни ентерококи и ешерихия коли

Във Варненска област няма зони за къпане с отклонения от микробиологичните показатели за чревни ентерококи и ешерихия коли, показват данните от мониторинга на здравната инспекция. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Черноморското крайбрежие в региона е разделено на 23 зони за къпане, като за всяка зона има един пункт за мониторинг. Те се изследват по показателите „ешерихия коли” и „чревни ентерококи”, съгласно утвърдени методики, посочени в наредбата Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за управление качеството на водите за къпане. При регулярния мониторинг резултатите от всички зони за къпане отговарят на изискванията за води за къпане, допълни Дочка Михайлова.

Съгласно изискванията на наредбата на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за управление качеството на водите за къпане, както и Директива 2006/7/ЕО на Европейския парламент, през сезона за къпане от морската вода във всяка зона два пъти месечно се вземат проби за микробиологичен анализ, в три зони- „Панорама – к.к. Златни пясъци”, „гр. Варна – Офицерски плаж” и „гр. Варна – Южен плаж” проби се вземат три пъти месечно.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА