Теменужка Тодорова, директор: Въздухопречиствател получи като дарение Центъра за ранна интервенция на уврежданията и семейна подкрепа в Свищов

Въздухопречиствател получи като дарение Центъра за ранна интервенция на уврежданията и семейна подкрепа в Свищов. Средствата за апарата бяха събрани по време на Коледна благотворителна кампания на фирма Daikin – България, поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на социалната структура Теменужка Тодорова. Повече за новия апарат и дейността на социалната структура, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Тодорова, преди броени дни Вие получихте нов апарат. Това е първото дарение за годината, но всъщност то е от една от много кампании, в които Вие участвахте през миналата 2019-та. Нека разкажем малко повече за това как апарата стигна до Вас.

Теменужка Тодорова: Да, точно така. Средствата за апарата, който получихме, бяха събрани по време на Коледната благотворителна кампания на фирма Daikin – България, която стартира в края на миналата година. През декември компанията реши да подари три такива уреда на организации и сдружения, които работят с различни хора от различни възрастови групи, като беше важно предложенията да постъпят от граждани и те да бъдат подкрепени в социалната мрежа facebook. Ние сме много щастливи, защото предложението за Центъра за ранна интервенция в Свищов постъпи от г-жа Лора Григорова, за което ние дори не знаехме. И така в рамките на месец, докато течеше кампанията, ние успяхме да съберем най-голяма подкрепа сред всички останали участници и сме на първо място. Въздухопречиствателят, който спечелихме, пристигна през миналата седмица. Уредът е страхотен, защото освен, че пречиства въздуха и не позволява разпространението на вируси и прах, той също така се грижи и за влажността на въздуха. Подходящ е за помещения, в които има деца и хора с алергии. Въобще изцяло подпомага създаването на чиста и благоприятна среда, което е изключително важно, когато се грижим за деца. Приветствам инициативата на фирмата, страхотна кампания. Благодаря на Лора Григорова, затова, че избра нас, както и на всички хора, които ни подкрепиха. Това за нас беше едно много вълнуващо начало на новата година.

Фокус: А всъщност Центъра за ранна интервенция е една сравнително нова структура. Нека уточним на колко души сте помогнали до момента и как е уредена работата Ви?

Теменужка Тодорова: Центърът беше разкрит по проект на фондация „Екип“ – град София,  на която Община Свищов е партньор. Неговото функциониране се осигурява по програма „Развитие на човешките ресурси“в момента. Работим от началото на месец юли 2019 година, като до настоящия момент сме оказали подкрепа на 36 деца от 0 до 6 години и техните семейства. Предвидено е проектът да продължи да работи до края на 2020 година,а общият брой на децата, които ще подкрепим, трябва да достигне 60. Заедно с това са предвидени дейности за различни ателиета, курсове, обучения на родителите, които са неактивни на пазара на труда или безработни. Надяваме се, че ще успеем да продължим да работим и след приключване на проекта, защото тази услуга е важна, значима и е много ценно младите семейства, които отглеждат деца, да получат помощ точно в тези първи години, за да се развие потенциалът на децата.

Фокус: А поддържате ли връзка с всички 36-те семейства, на които сте помогнали и какъв е отзвукът от тяхна страна за Вашата работа?

Теменужка Тодорова: Разбира се, ние работим както с децата, така и със семействата, с учителите в градините, които малчуганите посещават. Приоритетно услугата е мобилна. Резултатите и ползата се виждат във времето. Самият факт, че от както сме започнали продължаваме работа с тези семейства, показва, че хората имат нужда и търсят нашата подкрепа. В момента в община Свищов има различни възможности, както и през образователните структури да се получи такава подкрепа, така и през социалните услуги, които работят на територията на общината. И именно това е важно – хората да имат избор и възможност да се обърнат към подходящия специалист, към подходящата за тях институция, за да може помощта да дойде на време.

Фокус: А какво предстои пред центъра в близките месеци?

Теменужка Тодорова: Започваме да подготвяме мартенската кампания заедно с децата и екипа. Започнахме да правим мартенички и да влизаме в духа на пролетта. Надяваме се тя да дойде скоро. Освен това продължаваме и да надграждаме работата си. Както знаете , в края на миналата година, получихме дарение – нова кухня с оборудване, а нашите приятели от Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ събраха средства и осигуриха и самата посуда за нея. Така, че това ще бъде една от първите програми, които предвиждаме да разширим сериозно като дейност при нас. Всички ние очакваме влизането в сила на новия Закон за социалните услуги, като това ще се случи от 1-ви юли тази година. От там вече ще имаме по-голяма яснота и какви са държавните изисквания към организацията на социалните услуги, към нашата работа като екипи на местно ниво. Но като цяло Дневният център работи в насока надграждане на всичко, което правим, подобряване на базата, различни дейности, различни програми, които са съобразени с децата, които идват при нас.

Фокус: А за мартеничките, които споменахме, с тях отново ли ще участвате в общинския базар?

Теменужка Тодорова: Да, точно така. Предвиждаме да се включим в мартенския общински базар. Надяваме се отново да получим подкрепата и на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, както и няколко фирми в града, които ни помагат за разпространението на мартеничките.

Луиза ТРАНЧЕВА